Dan Rădulescu, analist politic, a vorbit în cadrul emisiunii Alert News despre lansarea AUR în Republica Moldova dar și alte evenimente pe care le puteți urmări pe Facebook prin link-ul următor: https://fb.watch/5rfWHIoofk/
Analistul politic vorbește despre inițiativa partidului Alianța pentru Unirea Românilor de a se lansa în Republica Moldova cu aceeași siglă și denumire: „Momentul este clar unul istoric fiind pentru prima oară în istorie când de ambele maluri ale Prutului există aceeași forță politică ce va candida la alegeri. AUR și-a confirmat scorul electoral de anul trecut din România și urmează să-și confirme scorul electoral și valul de simpatie în alegerile din anul acesta din Republica Moldova.
Contextul politic nu este favorabil, iar la granița Moldovei există un conflict înghețat. Conflictul Transnistria a fost un conflict deosebit de sângeros și cu răni adânci lăsate, atât pentru locuitorii din Republica Moldova cât și pentru noi, cei din România. Astăzi, Transnistria este o republică fantomă nerecunoscută de nimeni și cu o economie ce tinde spre zero.
Este prevăzut un scor electoral chiar mai bun decât cel obținut de AUR din România și se speră ca AUR Moldova să devină a treia forță politică de la Chișinău. Dubla alegere a unor deputați de pe ambele maluri ale Prutului înseamnă un mic pas dar foarte important către unire.”
Întrebat dacă Vlad Bilețchi, președintele AUR Moldova, va reuși să adune tineretul și să aducă o schimbare prin ei, domnul Dan Rădulescu răspunde: „Nu îmi fac probleme că NU va reuși să aducă tineretul, dar principala problemă ar fi vârsta celor care ies la vot, iar populația Republicii Moldova este una destul de îmbătrânită, ca și a României de altfel. Forța puternică a votului este din Diaspora și trebuie mobilizați ca românii moldoveni din Diaspora să voteze pentru binele celor de acasă, deoarece nici ei nu au plecat din Republică într-un voiaj de pamplezir, ci tot în căutarea unei vieți mai bune. Un tânăr poate reprezenta cu siguranță atât opțiunile politice pentru cei mai în vârstă, cât și pentru cei plecați în afara granițelor, aceștia din urmă fiind tentați să acorde mai mult credit unui politician de generație nouă care nu a mai făcut politică.”
Un alt subiect dezbătut în emisiune a fost despre Albania, care a făcut un pas important pentru recunoașterea minorităților române și autohtone înrudite cu România, dar și ce beneficii aduce acest eveniment. „Această recunoaștere este un mic pas înainte care sperăm să se concretizeze printr-un adevărat marș spre recunoașterea continuității Aromâne. Acest pas demonstrează o încercare de apropiere a Albaniei către valorile Uniunii Europene, iar România este cu siguranță un bun exemplu de bune practici în ceea ce privește minoritățile. Minoritățile sunt tratate egal la noi în țară și sunt toate reprezentate în Parlamentul României. În România, aceste minorități beneficiază de drepturi egale și de învățământ în limba maternă.
Albania se poate concretiza într-un bun exemplu de intregrare a unei minorități și un exemplu de urmat pentru țările din împrejurimi. Sunt convins că susținerea de la București va fi minimă, așa cum a fost de obicei către Diaspora sau către comunitățile românești din afara granițelor țării.„
Urmăriți integral emisiunea pe Facebook prin link-ul următor: