Politică

Dan Bucura: „Cum să crezi că Bolojan e omul nou, când a fost alături de ei în ultimii 25 de ani?”

Premierul Ilie Bolojan încearcă să se poziționeze în ochii publicului drept simbolul reformei și al „schimbării de paradigmă” în administrația publică. Cu un discurs ferm despre tăieri de cheltuieli, reducerea sinecurilor și reformarea instituțiilor anchilozate, Bolojan pare să fi câștigat încrederea unui segment important din societate. Dar, așa cum atrage atenția jurnalistul Dan Bucura, imaginea „omului nou” este departe de realitate.

„Cum să crezi că Bolojan e omul nou, când a fost alături de ei în ultimii 25 de ani?”, a spus Bucura într-o declarație care zguduie narațiunea oficială.

Vechiul sistem, cu chip nou

Realitatea este că Ilie Bolojan nu este deloc un outsider. A fost prefect, parlamentar, secretar general al Guvernului, primar, președinte de Consiliu Județean, și a făcut parte din structura de putere a PNL (fost PDL) încă din anii 2000. Reformele sale locale – lăudate uneori justificat – nu îl pot transforma într-un simbol al schimbării, câtă vreme el a fost mereu parte din sistem.

Bucura lovește astfel într-un punct sensibil: ipocrizia discursului de reînnoire, livrat de aceiași oameni care au participat, ani la rând, la înțelegeri de culise, numiri politice și protejarea rețelelor de interese din administrația centrală și locală.

Reforme în vorbe, continuitate în fapte

Deși premierul promite „corectarea anomaliilor”, primele sale mișcări la Palatul Victoria – de la numirea unor personaje cu vechi state în companiile de stat, până la evitarea măsurilor dureroase pentru marile privilegii din sistem – arată mai degrabă o adaptare la sistem, nu o ruptură de el.

Și atunci, întreabă Dan Bucura: „Cum poți să crezi că Bolojan e diferit, când s-a hrănit din aceeași supă politică timp de două decenii și jumătate?”

Iluzia „tehnocratului reformist”

Imaginea omului harnic, organizat și cu obsesie pentru eficiență este una cultivată cu grijă, dar asta nu o face automat sinonimă cu integritatea sau cu dorința reală de reformă. În fond, cei mai eficienți oameni din sistem sunt adesea cei care știu cel mai bine cum funcționează mecanismele puterii – și cum să le folosească în interes propriu.

Schimbi ambalajul, dar păstrezi conținutul

Declarația lui Dan Bucura aruncă o lumină crudă asupra iluziilor politice ale momentului. În timp ce românii sunt invitați să strângă cureaua și să aplaude „măsurile de reformă”, în spatele cortinei, aceleași fețe vechi își conservă influența, iar promisiunile se evaporă în fața realității birocratice și politice.

Poate că „omul nou” pe care îl așteaptă românii nu este cel care a stat 25 de ani în umbra sistemului, ci unul care a avut curajul să îl înfrunte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button