Politică

Cum te obligă Guvernul Bolojan să îți plătești taxele – Rămâi fără drepturi: Fără permis, fără autorizație, fără mașină

Statul te vrea cu taxele la zi, altfel rămâi fără drepturi: Fără permis, fără autorizație, fără mașină

Guvernul condiționează serviciile publice de plata datoriilor. Noua strategie fiscală, între coerciție și haos birocratic

Guvernul pregătește un nou proiect de lege care va transforma relația contribuabilului cu statul într-un raport de condiționare directă: nu plătești taxele, nu ai acces la servicii publice. Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, într-o intervenție la Antena 3 CNN, unde a detaliat o serie de măsuri restrictive pentru cetățenii cu datorii la buget.

Printre altele, dacă ai permisul suspendat, nu îl vei mai putea recupera până nu îți achiți toate datoriile fiscale. Dacă vrei să îți cumperi o mașină sau să construiești o casă, trebuie să dovedești că nu ai datorii.

Fără taxele plătite, nici permisul nu-l mai iei înapoi

„Dacă ți s-a reținut permisul și vrei să îl recuperezi, trebuie să ai toate datoriile locale achitate”, a declarat Cseke Attila.

Este vorba despre impozite locale, amenzi sau alte contribuții restante, fără de care redobândirea permisului va deveni imposibilă. Măsura vizează inclusiv pe cei care vor să reînmatriculeze o mașină sau să înregistreze un nou vehicul – statul va cere dovada plății tuturor taxelor restante.

N-ai plătit? Nu construiești

Și domeniul construcțiilor va fi afectat: cei care au datorii la buget nu vor putea primi autorizație de construire. Astfel, chiar și pentru ridicarea unei case pe terenul personal, va fi nevoie ca beneficiarul să prezinte dovada achitării integrale a impozitelor și taxelor restante.

Această decizie riscă să blocheze mii de proiecte în zonele rurale sau în rândul tinerilor care doresc să construiască prima locuință.

Ajutoarele sociale, sub lupa Fiscului

Ministrul a menționat că în cazul celor care primesc ajutoare sociale și au datorii, statul va reține sumele direct la sursă, prin viramente automate. Practic, orice formă de sprijin financiar acordată de stat va fi filtrată prin sistemul fiscal, pentru a acoperi restanțele.

„Nu e corect ca doar unii să plătească taxe și amenzi. (…) O parte dintre restanțieri sfidează, alții au probleme sociale, dar chiar și așa trebuie comparate situațiile”, a spus Cseke.

Autoritățile locale vor fi penalizate dacă nu colectează

În plus, statul pregătește și măsuri coercitive împotriva primăriilor care nu își fac treaba în colectarea datoriilor. Dacă nu reușesc să recupereze sumele restante, vor pierde finanțare de la bugetul central în cuantum echivalent cu restanțele.

Un pas spre statul-condiționar

Noile măsuri anunțate de Guvern marchează o schimbare de paradigmă: de la statul furnizor de servicii pentru toți cetățenii, la statul care oferă drepturi doar celor care sunt „la zi”. Într-o țară cu un sistem fiscal încă greoi, digitalizare parțială și erori frecvente în comunicarea cu contribuabilii, măsurile anunțate riscă să creeze haos birocratic și să afecteze grav cetățenii care oricum sunt vulnerabili.

Cine nu plătește, nu trăiește?

Proiectul promovat de Guvern se vrea o „reformă fiscală eficientă”. Dar în absența unor reforme reale în administrație, digitalizare și accesibilitate, măsurile par mai degrabă o strategie de forțare a colectării cu orice preț, fără grijă pentru contextul social.

Rămâne întrebarea: cât de legitim este ca statul să blocheze accesul la drepturi fundamentale – mobilitate, locuință, proprietate – în numele unei eficiențe fiscale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button