Bursa de criptomonede FTX, cea care tocmai a falimentat, anunță că datorează primilor 50 de creditori aproape 3,1 miliarde de euro.
Sistemele de fraudare financiară piramidale nu sunt noi, ceea ce este nou astăzi este faptul că informația despre ele există și cu toate acestea s-a permis ca ele să funcționeze la nivel internațional.
De ce se întâmplă acest lucru? Deoarece astfel de sisteme de folosesc în general chiar de serviciile de informații, de marii actori financiari și chiar de către bănci sau speculatorii la bursă. Ei sunt adevărații beneficiari, cei care dețin informația, controlează jocul și reușesc să se retragă la timp. Restul sunt simple victime care numai ocazional și cu totul întâmplător câștigă dacă ar avea puterea să se retragă la timp. Dar oamenii au o predispoziție spre a fi creduli și așa se face că orice câștig este pariat din nou până când jocul de cărți se prăbușește.
FTX datorează 1,5 miliarde de euro primilor 10 creditori însă nu au fost făcut informații publice cu privire la aceștia.
Și în România există persoane care au investit sume impresionante în acest sistem financiar piramidal. Banii nu au ajuns niciodată în România ci în paradisuri fiscale. În România nu există nici o companie care să gestioneze astfel de monede deoarece orice tranzacție printr-un cont bancar de la noi din țară presupune impozitarea și facturarea, peste care se adaugă și TVA. Așa se face că toate aceste companii se află în paradisuri fiscale.
Statul român, ca și alte state ale lumii, nu a luat nici o măsură pentru a bloca plecările de capital și care de cele mai multe ori se fac sub formă de valută. Cetățenii români nu au fost nici informați și nici protejați cu privire la aceste scheme internaționale de fraudare.
Ne punem întrebarea: oare BNR sau guvernul României nu ar fi trebuit să verifice unde pleacă acești bani și cine sunt beneficiarii lor reali?