Partidul AUR face ceea ce ar trebui să facă actualul guvern. Identificarea problemelor și cautărea de soluții pentru criza energetică din România. AUR nu a ținut cont de culoarea politică și i-a pus la masă pe cei mai buni specialiști pentru a rezolva facturile românilor.
Cei mai importanţi actori din domeniul energetic dezbat soluții concrete pentru facturile românilor în comisia AUR. Se caută cele mai bune soluții pentru a rezolva problema energetică și a gazelor ale României, care de fapt a fost și este problema guvernelor anterioare și a acestui Guvern.
„Nu sunt un expert în energie, dar am văzut la majoritatea televiziunilor faptul că se vorbea foarte mult pe lângă acest subiect. Această criză a fost provocată, după părerea mea. Este de datoria noastră, ca demnitari, să înțelegem acest fenonem și să ne consultăm cu experții din domeniu, deoarece nimeni nu înțelege de ce au crescut facturile așa de mult. Noi, ca partid de opoziție, vrem să înțelegem, vrem să explicăm și vrem să vedem ce putem propune ca măsuri.”, susține George Simion, prezent la comisia AUR.
Claudiu Târziu, copreședinte AUR, prezent la întâlnire, a declarat: „Apreciez efortul dumveavoastră de a fi prezenți la această ședință. Îmi exprim speranța că la sfârșitul acestei întâlniri vom putea avansa anumite propuneri pentru ieșirea din criza energetică în care ne aflăm. Sunt convins că în România sunt profesioniști foarte buni, care din păcate nu sunt întrebați de către cei aflați la guvernare despre soluțiile pe care le întrevăd dânșii în chestiunile mari cu care ne confruntăm.
Fiind partid de opoziție, noi nu putem avansa soluții pentru că nu suntem în măsură de a le pune în aplicare. Noi facem propuneri, alții dispun. Ar trebui să ia în seamă propunerile noastre dacă întradevăr sunt orientați către interesul național. Astăzi, guvernul are o majoritate covărșitoare în Parlament și nu are nicio scuză că nu poate aplica anumite măsuri chiar și dintre cele mai radicale, dar să fie în beneficiul cetățeanului român, nu împotriva lui.”
Petrișor Peiu, doctor și expert bine cunoscut publicului larg, a fost prezent la inițiativa AUR: „Vă felicit pentru opoziția mai aplicată și conectată la problemele foarte mari pe care România le are. Pentru a ne gândi la soluții în domeniul energetic trebuie să înțelegem ce se întâmplă și de ce suntem în această situație. Conform statisticilor Eurostat, consumatorul casnic din România plătește cel mai mare preț pentru energie electrică la paritatea puterii de cumpărare. În această situație este și consumatorul noncasnic, consumatorul industrial român.
În ceea ce privește gazul natural, suntem pe locul trei în Europa la cel mai scump gaz natural. Deși gradul de dependență al României este mult mai scăzut decât al celorlalte state din Uniunea Europeană. România are resurse importante de gaz natural, cel puțin cele certificate vorbim de vreo o sută de miliarde de metri cubi pe teritoriul României și de cel puțin de o sută de miliarde de metri cubi în platforma economică a Mării Negre.
Trebuie să spunem că în domeniul energiei electrice, statul român este principalul jucator și este acționar majoritar cu peste 80% la producția a 60% din electricitatea românească. Hidroelectrica și Nuclearelectrica produc împreună între 55 și 60% din electricitatea acestei țări. Al treilea mare producător este Complexul Energetic Oltenia și este deținut cam în aceeași proporție de către statul român.
Pe de altă parte, statul român deține cel mai mare producător de gaze naturale din România, vorbim de Romgaz. Statul român deținând în același timp și o cotă semnificativă de acțiuni la cel de-al doilea producător din România, OMV Petrom.
Putem considera că principalul vinovat de starea sistemului energetic din România este statul român. Este foarte ușor să dăm vina pe conjuctură internațională dacă nu ne uităm la propietatea asupra principalilor producător.”, a spus Petrișor Peiu.
Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, prezent la această dezbatare a susținut: „Vreau să încep prin a spune că nu sunt un mare expert în energie. Îi mulțumesc foarte mult lui George Simion că m-a invitat la acest eveniment și mă bucur foarte mult pentru acest lucru.
Chiar dacă se supără cineva, o să o spun foarte tranșant. România, din păcate, prin prisma faptului că acceptă situația de astăzi își merită pe deplin soarta, pentru că se acceptă astfel de situații. Tot timpul vrem să dăm vina pe cineva din afara țării. Am văzut pe la televiziuni că nu ne lasă Bruxelles. Eu am trăit în administrația publică din România și am avut anumite presiuni, dar nu au îndrăznit să spună pe față să mă blocheze în a face anumite acțiuni. Există astfel de presiuni, e adevărat, partea proastă este că cei care sunt aici să apere interesul național cedează din diferite motive. În concluzie, problema este la noi.(…)
Revenind la subiectul principal, criza energetică este o problemă provocată de noi. De fapt, toate cele trei crize, cea economică din 2009, criza sanitară și criza energetică, au un singur numitor comun, au fost provocate de incompetența anumitor factori de ordin politic, fie din partide, fie din funcții executive, care au provocat și menținut aceste trei crize.
Am auzit în spațiul public niște măsuri populiste, precum reducerea TVA-ului. Când am redus TVA-ul de la 24% la 9% pentru produse agroalimentare, românii nu au beneficiat de această reducere a prețului, ci producătorii. Din acest motiv spun că această măsură nu va avea efectul dorit, fără o plafonare a prețurilor. Trebuie foarte bine gândit, deoarece TVA-ul îl scazi foarte ușor, dar este o sursă sigură la bugetul de stat. Este o măsură simplistă care nu produce efecte imediate și mai ales pe termen mediu și lung în niciun caz. În ultimul rând, această măsură nu va elimina nici cauza, nici efectele acestei situații de astăzi.
Părerea mea este că problema nu se regăsește la Energie, ci este o problemă de politică fiscală a Ministerului de Finanțe. Din acest minister pot să vin cu această taxare, o marjă de profit. Un preț pe care oamenii de profil îl calculează și până la care statul nu ia nimic. Până la acest procent, să spunem 30%, Germania are 24%, statul nu impozitează nimic, peste acest procent vom impozita cu 200% de exemplu. Acești bani se vor întoarce la consumatorii vulnerabili, care din nou, nu sunt bine definiți în lege.”, conchide Eugen Teodorovici.
Viorel Tudose, CEO și asociat unic la Getica 95, care în perioada 1 iulie 2021 – 30 iunie 2022 a fost cel mai mare furnizor de energie din România: „În momentul de față suntem în insolvență, aruncați de celebra ordonață 70 care a permis consumatorilor finali să nu plătească la termen facturile, fără posibilitatea de a fi deconectați. Vreau să spun că ministrul Teodorovici are dreptate cu marja de profit.
Prețul la energie generează niște taxe. Furnizorii sunt colectori de taxe de la consumatorii finali pe care le distribuie către statul român. Oameni buni, cine are de câștigat de pe urma prețului mare la energie? Statul român, în primul rând, din TVA. Domnul Teodorovici a spus foarte bine despre fiscalitate. În această perioadă, marele beneficiar al scumpirii energiei a fost statul român care a reușit să obțină niște ținte pentru a se împrumuta pe piețele externe.(..)
Toată lumea dă vina în aceste zile grele pe furnizor, hoții de furnizori, auzim pe toate canalele media. Oare sunt hoți furnizorii? Păi ce face, oameni buni, un furnizor? Cumpără de pe bursele controlate de statul român prin OPCOM, asigură echilibrarea și o duce către consumatorul final. Cum se poate permite ca un producător, care este și furnizor, să vândă pe bursele la termen cu un preț de 220 de Euro și să vină cu un preț către consumatorul final de 50 de Euro. Totul trebuie să plece de la ministerul Finanțelor. A regla fiscalitatea pe problemele energetice global europene în acest moment, cred că este un lucru care depinde de fiecare țară membră UE și poate fie făcută în spațiul geografic al fiecărei țări cu costul statului respectiv. Nu cred că de la Bruxelles se va opune cineva.”, a susținut Viorel Tudose.