Actualitate

Comuniștii ruși îi cer lui Putin să oprească Războiul din Ucraina şi să retragă militarii

Aleşi comunişti din regiunea Primore, în Extremul Orient rus, i-au cerut vineri, într-o reuniune a Legislativului local, oprirea ofensivei Rusiei în Ucraina, după care au fost privaţi de dreptul de a vota, de către conducerea formaţiunii, relatează AFP.

Este pentru prima oară când aleşi din Partidul Comunist lansează o asemenea iniţiativă, în pofida faptului că formaţiunea susţne invazia Ucrainei, ordonată de către Vladimir Putin la 24 februarie.

La această reuniune, deputatul Leonid Vasiukevici, din cadrul Partidului Comunist din Rusia (KPRF), s-a ridicat şi a citit un mesaj adresat preşedintelui rus Vladimir Putin, în pofida încercărilor altor aleşi şi guvernatorului regiunii, prezent la reuniune, de a încerca să-l facă să tacă.

”Acum câteva zile, la o reuniune a Adunării Lagislative a kraiului Primorie, s-au adoptat o serie de măsuri de susţinere a familiilor militarilor morţi în timpul operaţiunii militare”, a declarat el, potrivit unei înregistrări video o şedinţei, postată pe contul YouTube al Adunării.

”Înţelegem că dacă ţara noatră nu încetează operaţiunea de război, vor exista tot mai mulţi orfani. În timpul operaţiunii militare, oameni sfârşesc invalizi. Sunt oameni tineri, care ar putea aduce mult ţării noastre”, a continuat el.

”Cerem o retragere imediată a trupelor ruse”, a conchis el, primind câteva aplauze.

Guvernatorul regiunii, Oleg Kojemiako, a cerut apoi să nu i se mai dea cuvântul lui Leonid Vasiukevici şi altui deputat comunist, Ghenadi Şulga, care l-a susţinut după ce a luat cuvântul.

El o-a acuzat de ”discreditarea armatei ruse (…), care luptă împotriva nazismului”, potrivit acesteii înregistrări, postată online şi de către ziarul Kommersant.

Cei doi deputaţi au fost apoi  privaţi de dreptul de vot în Adunare în restul zilei, cu 27 de voturi ”pentru” şi cinci ”împotrivă”.

Liderul grupului comunist în această Adunare, Anatoli Dolgacev, şi-a denunţat ulterior colegii şi a ameninţat cu ”cele mai ferme măsuri (de represalii)”.

Autorităţile ruse şi-au sporit puternic presiunile şi arsenalul juridic, care le permit de-acum să pedepsească cu amenzi grele sau cu închisoarea orice persoană găsită vinovată de ”discreditarea” armatei sau de publicarea unor ”informaţii false” despre aceasta.

Back to top button