Oamenii din Valea Jiului trag din nou un semnal în legătură cu închiderea iminentă a Complexului Energetic Hunedoara din cauza acțiunilor abuzive luate de Guvernul României în ultimii ani. Practic se dorește o închidere forțată a minelor din Valea Jiului pentru implementarea Pactului Verde. Administratorul special al CEH afirmă că în 5 zile toți angajații ar putea pleca acasă, dacă Guvernul nu intervine prin ministerul Energiei.
În timp ce primarul liberal al Devei Florin Oancea și administratorii Cristian Roșu(PNL) și Samuel Dioane(PSD) mint cu nerușinare și dau vina pe mineri, pentru că nu produc mai mult cărbune, soluția se află în pixul Guvernului Cîțu. Zeci de tone de cărbune așteaptă în portul Constanța să fie încărcate în vagoanele CFR Marfă pentru a fi livrat termocentralei Mintia, însă liberalii își doresc să distrugă complet Complexul Energetic Hunedoara.
„Dacă nu sunt luate măsuri imediate, toți angajații pleacă acasă în 5 zile. Aceasta este și justificarea potrivit căreia s-a pornit termocentrala Paroșeni. Dar minerii tot nu dat suficient cărbune. CEH vinde energie de marți până vineri, că atât poate să producă, având în vedere cantitatea de cărbuni pe care o mai scot, ca și programul de lucru al minerilor. Se lucrează de luni până vineri și nu este suficient cărbune.”, susține Cristian Roșu
„Avem în continuare nevoie de energia produsă la Paroșeni, pentru că banii pe care îi scoatem trebuie să îi dăm, cu prioritate, la Transelectrica, la care avem o datorie, un termen de respectat de 5 zile. Dacă nu ne achităm în acest termen, vom fi scoși de pe piața de energie și plecăm cu toții acasă în șomaj”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH.
Situația a devenit alarmantă și s-a luat decizia să fie pornită termocentrala din Paroșeni, însă, aceasta funcționează și ea prea puțin.
„Datoria în sine este de 2,5 milioane, dar avem o garanție, care ne-a fost executată în contul datoriei, de 1,4 milioane de lei, pe care trebuie să o punem înapoi, garanție care va fi și ea executată și, din nou, va trebui să o punem înapoi, ca să putem rămâne pe piață. Este vital să rămânem pe piață. Suntem la limită, pentru că nu avem cărbunele necesar.
Ar fi ideal să putem funcționa 7 zile din 7 cu termocentrala Paroșeni, dar, din păcate, minele din Valea Jiului nu scot cărbunele pentru a funcționarea săptămânală a termocemtralei Paroșeni. Nu mai spun că ideal ar fi să funcționăm și cu Paroșeni și cu Mintia”, mai spune Roșu. 11 salvatori mineri sunt la Mintia să curețe instalațiile, care acum sunt verificate, pentru a putea fi repornită termocentrala. Doar că aceasta va fi pornită, când va fi cărbune.
Caracteristici Deva Paroșeni by FreePress on Scribd
Scrisoare deschisă a unui angajat al Complexului Energetic Hunedoara
Dle primar al municipiului Deva, Florin Nicolae Oancea,
Acțiunea dvs de a cere demisia celor doi responsabili din CEH, dl administrator special Cristian Roșu și dl director general, dl Samuel Dioane este tardivă. Consider că ați făcut acest demers doar pentru imagine publică.
Păi să vedem de ce fac afirmația asta ?
August 2019, este prima oprire a termocentralei Mintia din lipsa stocurilor de cărbune, guvernare PSD. Nu ați intreprins nicio acțiune, Deva nu a resimțit decît lipsa apei calde pentru două sau trei zile.
Anul 2020 vine cu mai multe opriri ale termocentralei, tot din lipsa stocurilor de cărbune, guvernare liberală. Ei bine, din acel moment trebuia să acționați mai ales că administrația CEH era și este încă liberală. Nu-mi pot închipui că la ședințele PNL pe județ să nu-i fi întrebat pe cei doi ce au de gînd, nu cu termocentrala Mintia – Deva ci cu abonații la sistemul de termoficare din Deva, în perspectiva iernilor ce vor urma. Se știa foarte bine că termocentrala Mintia funcționa la parametrii de avarie, la sarcină redusă tocmai din lipsa aprovizionării susținute cu cărbune din Valea Jiului și a lipsei totale a stocului de cărbune de siguranță, care, cu mult timp în urmă a fost și de 600.000 tone !
A venit septembrie 2020 cu acele proteste de la termocentrala Mintia pentru neplata unor drepturi salariale dar și a lipsei cărbunelui, că atunci termocentrala din această cauză se oprise, a lipsei de bani pentru piese, materiale și reparații ! Tot atunci, dvs ca primar erați în campanie electorală pentru primăria Deva, singura dvs acțiune cu privire termocentrala oprită și a protestelor a fost să-i catalogați pe energeticieni „sabotorii PSD-iști ai lui Nistor”.
Nu v-a preocupat faptul că termocentrala nu putea porni fără cărbune și, mai ales, o navetă cu pămînt de flori cu aere de cărbune (afacere PNL-istă) se oprise în plin cîmp din cauza lipsei motorinei pentru locomotiva Diesel electrică… Nici atunci nu ați cerut demisia celor doi și nici nu am citit, văzut sau auzit vreo luare de poziție cu privire la acest aspect. Și criza stocului de cărbune pentru termocentrală era la început…
Și a venit o altă oprire, pe lîngă altele, a termocentralei din lipsa cărbunelui, atunci cu protestul minierilor dar și al energeticienilor pentru neplata drepturilor salariale, atunci cînd ați jignit minierii… V-am mai scris, dar pe Facebook și nu cred că chibiții dvs nu v-au informat, pentru jignirile aduse minierilor, dnii Dioane și Roșu au hotărît pornirea termocentralei Paroșeni ! Asta a fost lovitura de imagine pentru dvs dar dvs iar nu ați făcut nimic dar ne-ați repetat la nesfîrșit placa cu „am plătit subvenția…”. Da, ați plătit-o, nu zic nu dar ați mai făcut altceva în afară de asta ? Din 8 februarie situația este explozivă, din 8 februarie trebuia, împreună cu dl prefect, să luați măsuri energice, atunci trebuia cerută demisia celor doi, eu am făcut-o printr-o scrisoare publicată tot pe Facebook sau să apelați la ministrul Energiei pentru accesarea fondurilor de rezervă, legea 82/1992, pentru aducerea celor 60.000 tone cărbune aflate în portul Constanța – Agigea Sud… O asemenea acțiune ar fi fost mai mult decît benefică și chiar v-ar fi îmbunătățit imaginea terfelită din septembrie încoace…
Cererea de demitere a celor doi, administratorul special CEH, dl Cristian Roșu și directorul general CEH, dl Dioane Samuel, pe care o susțin, trebuia făcută cu mult timp în urmă, cel puțin din septembrie 2020 dar atunci, nu-i așa, campania electorală a fost înainte de orice ! Bun, trecuse campania, cărbune nu venea ritmic, termocentrala tot la minim tehnic, atunci trebuia și puteați acționa ! Și lucrurile ar fi funcționat ! Dar v-ați complăcut și ați stat la pîndă și ați socotit-o împreună cu tot PNL-ul, prefect, primar, administrația CEH din Vale, mai ales de cînd Laurențiu Nistor (PSD) și-a manifestat dorința preluării, în anumite condiții, a termocentralei Mintia la Consiliul Județean: „mă, cum să-i dăm lui Nistor termocentrala gata stricată, dacă vrea s-o ia la Consiliul județean !” Și ați găsit soluția: nu livrăm cărbune termocentralei Mintia, pornim termocentrala Paroșeni astfel se pierd clienții de la termoficare oraș Deva iar SEN nu mai solicită Mintia pe piața de reglaj. Asta este pierderea cea mai mare, neincluderea termocentralei Mintia la reglarea sistemului energetic, adică STS (servicii tehnice de sistem). Adică „nați-o frîntă că ți-am dres-o !”
Așa că, pe lîngă demisia celor doi, eu v-aș sugera să vă dați și dvs, dle Nicolae Florin Oancea, demisia din funcția de primar al municipiului Deva pentru proasta gestionare a situației cu termoficarea orașului care, cum bine știe toată lumea, nu e de ieri de azi !
Cu stimă, Marcel Banu
P.S. 1. Directiva 2009/72/CE, precizează la art. 3, că „are prioritate la dispecerizare (acces la rețea, la SEN), producătorul care produce şi energie termică pe lîngă energia electrică.” Paroșeni nu produce energie termică. Iată cum, cei care au hotărît ca termocentrala Mintia să rămînă oprită, lăsînd Deva în frig, pot atrage răspunderea penală asupra lor.
P.S. 2. „LEGE nr. 82 din 21 iulie 1992*) privind rezervele de stat – republicata in M. O. 354 din 11 decembrie 1997
CAPITOLUL I: Dispozitii generale Art. 1 Rezervele de stat se constituie ca rezerve materiale, destinate intervenţiilor operative pentru protecţia populaţiei, a economiei şi pentru apărarea ţării, în situaţii excepţionale care afectează un interes public major, determinate de calamităţi naturale, epidemii, epizootii, atentate teroriste, accidente industriale şi/sau nucleare, fenomene sociale, disfuncţionalităţi ale economiei, conjuncturi externe şi în caz de război.
Rezervele de stat fac parte din domeniul privat al statului şi se administrează de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, care se află în subordinea Guvernului şi în coordonarea Secretariatului General al Guvernului.„
Capu’ lu’ Moțoc vrem!
La o așa eficiență a administrației speciale a CEH oare nu ar fi de onoare niște demisii, undeva pe sus? Ca să mă repet: Capu’ lu’ Moțoc vrem! Păi se poate, să lăsați din nou, pentru a cîta oară, Deva fără apă caldă și căldură?
Oare nu e momentul ca acum, să vă iau eu la întrebări, domnilor administratori, ce ați făcut cu banii virați de primăria Deva în contul energiei termice livrate de termocentrala Mintia de nu este cărbune pentru asigurarea funcționării fără sincope ? Pe mine m-ați supus unui chestionar să vă dau socoteală de ce am făcut greva foamei și de ce oare, vezi Doamne, am deranjat fețele simandicoase la Țebea din timpul meu liber pentru drepturi salariale restante și neplătite, pentru bani de reparații dar vă-ntreb eu acum, dvs ce faceți în timpul programului de lucru de nu reușiți să luați măsuri pentru furnizarea cărbunelui în flux continuu pentru a evita opririle termocentralei?
Și vă întreb, în contul cui se decontează cheltuielile cu pornirile repetate, în contul cui se decontează consumul exagerat de gaz atît pentru porniri cît și pentru suplimentarea sau susținerea arderii în cazane a cărbunelui, a pămîntului de flori din Bihor?
Ce faceți în timpul programului de avem o așa dezastruoasă administrare a CEH în general și a termocentralei Mintia în particular? Nu vă dați seama că în Deva există familii cu copii mici, bătrîni fără pensii fabuloase ce nu-și pot permite centrale termice de apartament, nu vă gîndiți că și noi, angajații, ne încălzim cu același agent termic pe care l-am plătit ? Dacă nu puteți, nu sînteți în stare sau nu știți, vă întreb, de ce vă e rușine să vă depuneți demisiile? Credeți că nu mai există în tot complexul ingineri capabili? Chiar vă credeți niște mic dumnezei în acest complex? Cu stimă și respect, al dvs, același Marcel Banu, PRAM-ist termocentrala Mintia – Deva