Guvernul va lua o decizie joi cum va face cu scăderea prețurilor la combustibil, iar decizia va fi anunțată după ședința executivului. În momentul de față mai există câteva chestii de detaliu ce mai trebuie stabilite privind compensarea litrului de benzină și motorină pentru lunile iulie, august și septembrie, au declarat într-o întâlnire informală cu media, premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu.
România era în 1989 o mare putere petrolieră a lumii. Astăzi nu mai este. De ce? Pentru că partidele au vândut toate resursele statului. Aici nu este vorba despre prețul petrolului, acela este la fel în toată lumea, aici este vorba despre o clasă politică coruptă.
Așa se face că nu se scade TVA, nu se limitează prețurile, dar se face compensarea prețului carburanților.
Compensare înseamnă că noi plătim
Ce înseamnă acest lucru: că prețul poate fi oricât pentru că statul va veni și va plăti diferența dintre valoarea mare cerută și cea mică ce o vom vedea la pompă. Deci românii plătesc.
Deci românii vor plăti prețurile mari, dar nu vor vedea asta
Adică companiile străine care ne vând produsele petroliere nu ar trebui să fie afectate, ele pot ține prețurile mari dar statul va plăti o parte din el.
Sigur că acești bani se vor plăti din împrumuturile luate de stat, din banii pentru investiții, căci alții nu sunt.
Deci practic statul va deveni și mai dator sau nu va mai construi spitale, școli sau drumuri… bine, oricum nu le construiau.
Așa au făcut și în energie și gaz: au compensat prețurile, adică formal piața este liberă dar ei garantează profiturile.
Dar companiile din energie deja au mulți bani de luat de la stat iar ei nu au fost livrați. Pentru că au cumpărat scump, dar au vândut ieftin, iar statul nu le-a dat diferența de bani, nu mai au cash-flow-ul necesar pentru a cumpăra pe mai departe.
În curând ne vom trezi fără gaz, energie sau fără benzină și motorină.
De ce?
Deoarece statul girează prețurile mari dar de fapt doar promite, nu face acest lucru. Adică companiile au așteptat banii care garantau prețurile mari și ce sa vezi: statul nu are deloc bani. PSD și PNL ne bagă în faliment, iar inflația va urca spre 30%, la fel ca în statele bananiere.
Guvernul Ciucă-Ciolacu ne promite lapte și miere
Decizia pe care o va lua Guvernul vine pe fondul creșterii foarte mari a prețului la combustibil, cu toate că acesta rămâne în continuare unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, al patrulea cel mai mic preț după Ungaria, Bulgaria și Polonia.
Guvernul s-a uitat și la scăderea taxelor aplicate pe carburanți, însă această măsura nu ar avea un efect pe termen lung. Potrivit premierului scăderea TVA se va pierde în cel mult trei săptămâni-o lună, adică prețurile vor continua să crească și vor acoperi iar reducerea ce ar avea loc acum dacă s-ar tăia TVA-ul. În același timp, nici renunțarea la accize nu ar fi o soluție având în vedere că România e la un minim în ceea ce privește reglementările UE.
Prețul la pompă va fi compensat pentru lunile iulie, august, septembrie cu o sumă fixă, nu un procent din preț
Soluția Guvernului ar putea fi o compensare oferită pe litrul de combustibil la pompă, direct către cei care vând carburanții. Compensarea, însă, ar urma să intre în vigoare doar pe trei luni – iulie, august, septembrie, potrivit premierului.
Totodată, compensarea prețului de combustibili va fi făcută cu o sumă fixă per litru, nu cu un procent din preț, iar guvernul va urma să analizeze după 3 luni cum au evoluat prețurile și dacă au scăzut sau nu.
Guvernul va lua această măsură doar pentru trei luni pentru că nimeni nu poate prognoza acum cum va evolua piața petrolului mai departe de acest orizont pe termen scurt.
În momentul de față, executivul lucrează la mecanismul de compensare și ar exista mai multe variante pentru modul cum ar putea arăta compensarea, potrivit celor amintiți mai sus. Sumele pentru compensare vor veni parțail din bugetul de stat, și nu vor fi folosite fonduri europene pentru această măsură.