Vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat că nu a existat în ultimul an o deteriorare semnificativă în blocul celor 27 de ţări membre în domenii precum libertatea presei, instanţele de judecată şi combaterea corupţiei.
Raportul de anul trecut a evidenţiat preocupări serioase cu privire la statul de drept în Polonia şi Ungaria. Ambele guverne au pierdut accesul la ajutoare de miliarde de euro din partea UE din cauza unor dispute legate de aceste aspecte.
S-a remarcat unele îmbunătăţiri în ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar din Ungaria, în condiţiile în care Budapesta încearcă să deblocheze accesul la subvenţiile UE. Raportul a cerut totuşi Ungariei să facă îmbunătăţiri în domenii precum independenţa presei şi urmărirea penală a corupţiei la nivel înalt.
Însă Uniunea pentru Libertăţi Civile în Europa, un grup de monitorizare a drepturilor omului cu sediul la Berlin, a declarat că modul în care raportul Comisiei a evidenţiat progresele înregistrate în Ungaria este un exemplu izbitor de înfrumuseţare a realităţii.
În ceea ce priveşte Polonia, raportul Comisiei a afirmat că nu s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte recomandările făcute în raportul din 2022, inclusiv asigurarea independenţei parchetelor şi a unor proceduri echitabile de acordare a licenţelor media.
Raportul afirmă, de asemenea, că pluralismul mediatic a fost supus unui „risc foarte ridicat” în Bulgaria, Polonia, România şi Ungaria, şi unui „risc ridicat” în Croaţia, Cipru, Grecia, Slovenia şi Malta. Spania, care organizează alegeri naţionale la 23 iulie şi se află la preşedinţia rotativă a Consiliului UE, se numără printre ţările avertizate cu privire la starea sistemului judiciar. Astfel, raportul în cazul ei a reiterat „îngrijorările serioase” legate de eşecul reînnoirii Consiliului Judiciar, cel mai important organism al judecătorilor din ţară.
Documentul nu menţionează nimic despre zilele de revolte din Franţa, declanşate de împuşcarea de către poliţie a unui adolescent de origine nord-africană, şi nu face prea multe referiri la utilizarea excesivă a forţei de către poliţie în această ţară. Jourova a declarat că este de competenţa instanţelor din Franţa să judece fiecare situaţie în parte.