Administratorii firmei de insolvență Sierra Quadrant spun că nu au o soluție pentru cei 540 de angajați ai Donau Chem SRL Turnu Măgurele, combinat chimic controlat din spate de omul de afaceri Ioan Niculae.
Cu părere de rău se confirmă ceea ce noi am înțeles din verificările anterioare. Ioan Niculae ar fi realizat o inginerie financiară cu ajutorul administratorului special Mihai Călinescu și compania North Chemical Complex SRL controlată de Petrică Buduru. Acest administrator special, Mihai Călinescu, nu poate fi de găsit deși s-au făcut nenumărate demersuri în acest sens.
Nu există bani de salarii și nici nu vor fi. Din ce cunoaștem sunt șanse zero ca angajații combinatului să mai primească ceva. Nu știm motivele pentru care angajatorul ține oamenii blocați și nu dorește să facă plata salariilor.
Reprezentanții partidului AUR au anunțat că vor face mâine demersuri către ministerul Muncii și către ITM Teleorman să cerceteze situația de la Turnu Măgurele, pentru că se poate forța soluționarea situației juridice. Știm că nu venim cu vești bune, dar acolo din ceea ce vedem este o adevărată schemă de fraudare de nivel înalt.
Administratorul juridic, Sierra Quadrant, nu a reușit să intre în posesia contractului dintre Donau Chem și North Chemical Complex deși a făcut demersuri juridice în acest sens. După declararea falimentului, Sierra Quadrant va desface toate contractele de muncă ale celor 540 de angajați ai combinatului chimic de la Turnu Măgurele.
„Declararea falimentului este preconizată pentru perioada 14-18 martie 2021 și Sierra Quadrant estimează că nu va putea plăti salariile mai devreme de luna septembrie 2021.”, au declarat reprezentanții companiei de insolvență.
Problemele principale de la combinatul chimic Turnu Magurele sunt personalul necalificat, managementul defectuos, respectiv administratorul special și echipa de conducere operativă. Un alt aspect este faptul că acest combinat a fost folosit ca un ”vagon” de către North Chemical Complex SRL care a încasat toți banii obținuți din vânzarea mărfii, însă a uitat să își mai plătească furnizorii. Sunt restanțe la plata gazelor în valoare de 50 de milioane de lei.
De la intrarea în insolvență, nu au fost plătite CAS -urile pentru angajați și ar fi necesară o verificare în REVISAL la ITM contractele de muncă ale salariaților. Nu există un plan de investiții și de repornire a combinatului în acest moment, iar domnul Ioan Niculae ar putea ajunge la închisoare.
Din păcate combinatul poate fi foarte rentabil având în vedere cererea de pe piața îngrășămintelor chimice, iar noi am ajuns în situația de a importa uree în loc să o producem la noi în țară. Cu o investiție de 10 milioane de euro și angajarea unor ingineri chimiști cu experiență combinatul de la Turnu Măgurele ar putea redeveni un factor de stabilitate economică în Teleorman, cel mai sărac județ al României .
Romgaz și Guvernul României se fac de asemenea responsabili de distrugerea industriei chimice din țara noastră prin nerealizarea unui plan de organizare privind livrările de gaze pentru companiile românești. Romgaz preferă să importe gaze de la ruși în loc să folosim gazul românesc pentru industria noastră chimică și cere un preț foarte mare pentru depozitare, fapt ce pune mari piedici industriei locale.