Nicolae Ciucă a afirmat, în discursul ţinut cu ocazia vizitei sale în Republica Arabă Egipt, că este necesar ca guvernele celor două ţări să analizeze „ce pot face mai mult împreună, luând în considerare şi noul context generat de invazia Rusiei în Ucraina, care afectează nu numai ţările vecine şi ţările din vecinătatea Ucrainei, dar şi toate celelalte ţări„.
Iată ce a spus Nicolae Ciucă: „Trebuie să facem tot posibilul să evităm criza alimentară şi să sprijinim exporturile de grâne ucrainene pentru ca alte ţări să nu fie afectate de lipsa lor. De asemenea, trebuie să vedem cum ne putem continua rolul esenţial pe care ţările noastre îl au: România în regiunea Mării Negre iar Egiptul în Orientul Mijlociu şi Africa”.
Agricultorii din zona de frontieră a României cu Ucraina se plâng că afacerile le sunt stricate de cerealele ieftine din Ucraina. Ei fie îşi vând recoltele la prețuri dezavantajoase, fie nu mai recoltează deloc.
Comerțul cu Ucraina, facilitat în urma războiului de agresiune rusesc, a dus la o cantitate mult mai mare de furaje și alimente pe piețele din Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, după cum relevă un document comun al acestor șase țări UE.
”Dacă nu este limitată, această creștere ar putea duce la dificultăți serioase pentru producătorii agricoli din blocul comunitar”, se arată în raport. Măsurile din partea statului român întârzie să apară, deoarece guvernul Ciucă nu pare impresionat de această situație.