Încă un moment ruşinos al democraţiei româneşti – menţinerea încă 40 de ani a pensiilor speciale. Noua forma a legii care reglementează pensiile speciale introduce o impozitare progresivă de la 10-20% dar menține pensiile mari pentru magistrați.
Iată ce a spus George Simion la tribuna plenului: „Nu sunt tăiate pensiile nesimţite de 7.000, 8.000, 10.000 de euro. Asta trebuia să faceţi dacă voiaţi să vă luaţi rolul în serios. AUR se opune acestei forme prin care vă faceţi că faceţi. Nu tăiaţi nicio pensie specială şi, mai rău, puneţi categorii întregi sociale în tagma jefuitorilor”
Preşedintele interimar al Camerei, social-democratul Alfred Simonis a spus că ”după intrarea în vigoare a acestei legi, vor fi mai puţin nesimţite aceste pensii”.
Ce a decis Parlamentul
Vârsta de pensionare crește de anul viitor etapizat, de la 50 de ani, în 2024, la 60 de ani în 2035.
De asemenea, s-a decis impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net.
Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR. Dacă acesta nu este îndeplinit, România pierde 3,1 miliarde de euro de la UE.
Pensiile speciale costă statul român în jur de 12 miliarde de lei anual.
La finalul lunii iulie, numărul pensiilor de serviciu era de 10.310. Dintre acestea, mai mult de jumătate, adică 5.309 erau ale procurorilor și judecătorilor. Pensia medie în acest caz este de 21.583 de lei, potrivit datelor publice.