Președintele PSD Marcel Ciolacu crede că Mihai Tudose, care a fost premierul lui Liviu Dragnea, și-a plagiat doctoratul și se lăuda că nu are cont în bancă, ar fi un bun comisar european pe buget-finanțe.
În 2017, întrebat de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a răspuns: ”Am refuzat să-mi pun leafa pe card ca să-i dau băncii câte doi ani de câte ori folosesc cardul. Nu vreau să-i dau. Consider că nu-i merită.
Iată ce a spus Marcel Ciolacu: Domnul Tudose are profil de comisar. A fost prim-ministru, poate să fie şi vicepreşedinte al Comisiei, ţinând cont că a fost prim-ministru, ştiţi că există o cutumă. Acum, dacă luăm comisarul pe Sănătate, presupun că nu poate să fie domnul Tudose. Din negocieri, trebuie văzut profilul. Mi-aş dori ceva pe zona economică, pe vecinătăţi, pe extindere, ţinând cont că de Republica Moldova, de Balcanii de Vest. Portofoliul economic mi se pare cel mai potrivit. Sau pe buget-finanţe cred că ar fi un comisar foarte bun.”
În calitate de premier, Mihai Tudose s-a lăudat cu “revoluția fiscală“, pe care președintele Iohannis a definit-o drept “țopăială fiscală“.
Tudose a intrat la facultate la 24 de ani, la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, dar în 2010 a ajuns doctor al Academiei Naționale de Informații, unde, potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaților, ar fi fost conferențiar universitar. Inițial, Comisia de Etică a Academiei SRI a dat verdict de plagiat pentru teza lui Mihai Tudose și a propus retragerea titlului de doctor. Hotărârea Comisiei de Etică a fost însă revocată în 2017 de Senatul Academiei SRI, care a invocat un alt verdict, de data asta de neplagiat – pronunțat, după câteva luni, de o comisie de „specialiști externi”.
Ulterior, Tudose a încercat să renunțe la titlul de doctor, pentru a scăpa astfel de acuzația de plagiat. În aprilie 2020, a pierdut în primă instanță procesul intentat Ministerului Educației prin care solicita retragerea titlului de doctor obținut în urmă cu 10 ani la Academia SRI.