ActualitateRecomandarea redacțieiȘtiri

Cine mușamalizează tunurile de la Salrom? Ministrul rezist Claudiu Năsui sau Corpul de Control al premierului?

La data de 25.02.2021, ziarul Incisiv de Prahova publica urmatorul articol: “EXCLUSIV/Au inceput tunurile/jafurile in ministerele coordonate de USR/”Damf” puternic de “servicii”/Claudiu Nasui si Societatea Nationala a Sarii SA – “Salrom”, tun de peste 1 milion de euro”.

Articolul a dispărut de pe site-ul Incisiv de Prahova. Cel mai probabil au primit amenințări!!!

Astfel, in baza prevederilor Legii liberului acces la informațiile publice, nr.544/200 am soliocitat PERSONAL ministrului rezist sa ne comunice, în regim de urgenta, la adresa de mail [email protected] , urmatoarele, in urma adresei nr. 281/28.02.2021:

  1. La data de 25.02.2021, redactia Incisiv de Prahova a publicat un articol (EXCLUSIV/Au inceput tunurile/jafurile in ministerele coordonate de USR/”Damf” puternic de “servicii”/Claudiu Nasui si Societatea Nationala a Sarii SA – “Salrom”, tun de peste 1 milion de euro), din care se relava eventuale prejudiceri ala Companiei Societatea Nationala a Sarii SA aflata in zona dumneavoastra de competenta.

In concret, ziarul a publicat faptul ca, In plina pandemie conducerea Societatii Nationale a Sarii SA – “Salrom”, cu sediul administrativ in Splaiul Unirii nr.76, Corp A, etaj 4 si 5, sect.4, Bucuresti,  initiaza un tun imobiliar de peste 1 mil.euro prin actualul director general Constantin Catalin Radu, un abonat permanent la functii importante in stat, numit de circa 7 luni la conducerea societatii natinale in cauza, societate aflata in portofoliul administrativ al Ministerului Economiei, institutie condusa actualmente de domnul Claudiu Nasui de la USR, care la inlocuit pe fostul ministru liberal Virgil Popescu transferat la noul minister al energiei.

Interesant este ca acest Constantin Catalin Radu, in ultimii 7 ani, a fost numit prin Decizia nr.344/2013 a fostului prim ministru Victor Ponta in functia de secretar general adjunct la Consiliul Concurentei, iar fostul prim ministru Grindeanu il numeste prin HG nr. 3 din 6 ianuarie 2017, membru in Plenul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/216663),

Dar pentru a observa traseul public al acestuia in functii de conducere de nivel inalt ar trebui sa ii studiatii CV-ul acestui personaj cu important sprijin politic!   http://www.salrom.ro/doc/public/cvca/CV%20director%20general_Constantin-Catalin%20RADU-2020.pdf

Dar sa revenim la subiectul din preambululul articolului si constatam ca in 29.01.2021 dir.gen. Constantin Catalin Radu solicita printr-o adresa Compartimentului Administrativ al Salrom ca in termen de 3 zile sa intocmeasca un referat de necesitate si oportunitate, respectiv o nota de initiere a unei proceduri de analiza si evaluare a ofertelor necesare semnarii unui contract de inchiriere spatii de birouri destinate relocarii sediului central admnistrativ al  Salrom, cu toate ca actualmente exista deja un sediu achizitionat in baza unui contract comercial valabil pana in anul 2023, in care personalul administrativ de nivel central Salrom isi desfasoara activitatea.

Interesant este ca Constantin Catalin Radu isi justifica decizia personala prin faptul ca spatiul actual de birouri in care societatea isi desfasoara activitatea nu mai este in concordanta cu hotararile emise in stare urgenta si de alerta de catre CNSU, ce impun asigurarea unei distante minime recomandata de 2 m liniari intre angajati, situatie care determina in mod exceptional o crestere a spatiului alocat per angjat de la 8 mp, cat este in prezent media in cladirile de birouri de clasa A, la aproximativ 15 mp per angajat, situatie care dupa aprecierea dansului nu corespunde actualmente deciziilor CNSU in sensul sus precizat.

Jusitificarea acestuia este hilara si nu are acoperire juridica intrucat nu exista un document oficial si institutional emis de alte autoritati ale statului cu rol in control prin care sa se constate ceea ce dansul expune cu referire la nerespectarea distantei minime de 2 m liniari intre angajati. De altfel dansul ar fi trebui inca de la data preluarii functiei de conducere sa intreprinda masuri in consecinta, in principal o evaluare a spatiilor disponibile, reamenajare acestora in sensul cerut de hotararile CNSU, introducerea activitatilor de la domiciliu in masura posibilitatilor admnistrative etc., astfel incat dupa 7 luni sa poata sa justifice ca masurile dispuse nu au efectele scontate si singura solutie viabila nu ramane decat relocarea sediului central, dar numai dupa respectarea cerintelor legale in acest sens, anume informare si obtinerea aprobarilor necesare din parte CA si AGA ale SNSare SA, aspecte care se pare nu au fost respectate la momentul solicitarii precizate in preambul.

Pe acest fond in mod dictatorial Constantin Catalin Radu a solicitat angajatilor Salrom sa analizeze oferta si documentatia pentru atribuirea contractului de relocare catre o societatea Akcent Development SRL, cu sediul in oras Magurele, jud. Ilfov, CUI 21563775, actionar unic Alin Nicolae, reprezentata prin dl. Laurentiu Afrasine, firma ce are in proprietate un imobil cu spatii de birouri tot in clasa A, dat in folosinta in anul 2019, situat in str. Mihai Eminescu nr.108 – 112, sector 2 si care ofera spatiu in suprafata de cca.2500 mp, similar cu cel detinut actualmente in sediul din str. Splaiul Unirii nr.76 de catre societatea Salrom.

Prin referatul de necesitate si oportunitate pentru achizitionarea de servicii de inchiriere spatii birouri pentru relocarea sediului central al SNS SA – Salrom se aproba pentru o perioada contractuala de 24 luni la o valoare estimata de 5.657.016 lei (fara tva), echivalent a 1.154.511 euro, la cursul de 1 euro = 4,9 lei, astfel ca rezulta un pret mediu de cca.48.104 euro/luna, tarif ce include chiria unui spatiu de 2500 mp si a unei taxe de mentenanta (estimarea a fost realizata astfel: 235.709 lei fara tva x 24 luni = 5.675.016 lei pentru 2 ani, curs euro 4,9 lei).

De remarcat este faptul ca viitoarele costuri de achizitie servicii de inchiriere spatiu birouri  este aproximativ dublu fata de cel actual platit pentru inchirierea spatiului in care se desfasoara activitatea sediului central Salrom din srt. Splaiul Unirii nr.76, aspect ce indica o posibila cheltuiala nejustificata finaciara si un sprijin financiar mascat acordat proprietarului locatiei din str. Mihai Eminescu nr.108 – 112, adica firmei Akcent Development SRL, ce are o situatie economico-financiara precara in anul 2019, cu datorii de peste 150 mil. lei si pierderi semnificative de peste 3 mil. lei, un risc de insolventa mare (scoring Z Altman 2019 de 1,13), numar de salariati foarte mic sub 2 angajati declarati, active imobilizante de pest 114 mil. lei, conform delaratiilor oficiale date catre autoritatile in drept (Min Finatelor Publice, ANAF etc.).

Pe acest fond se constata ca dir. gen Constantin Catalin Radu ignora faptul ca exista deja un contract de inchiriere incheiat cu firma Steilmann Vestico, contract aprobat in CA al Salrom in luna decembrie 2019 cu valabilitate pana in 10.02.2023, iar in situtia denuntarii unilaterale a acestuia inainte de data de incetare existand posibilitatea platii unei despagubiri cu titlu de penalitate, in cuantum al unei chirii pentru perioada ramasa pana la finele implinirii termenului de 5 ani in cadrul cauria nu exista dreptul de a denunta contractul in cauza. Intr-o astfel de situatie fiind necesara atat aprobarea in bugetul anual de venituri si cheltuieli al SNS SA, cat si de catre conducerea administrativa a acestuia CA si informare AGA. Mai mult mutarea sediului social este necesar conform actului constitutiv al societatii nationale sa fie supusa unei hotarari in Adunarea Generala extraordinara a Actionarilor, aspect neindeplint de catre conducerea Salrom.

De altfel bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2021 nu a fost inca aprobat prin Hotarare a Guvernului, initiata la solicitarea ministrului economiei dl. Claudiu Nasui, dupa aprobarea bugetului de venituri si cheltuilei pentru anul 2021 prin hotarare AGA – Salrom, astfel incat societatea in cauza nu poate antrena cheltuieli totale lunare mai mari de 1/12 din ultimul buget aprobat (art.8, alin.1 din OUG nr.26/2013).

Avand in vedere actiunea conducerii SNS Salrom de a muta sediul social intr-o alta locatie cu cheltuieli nejustificate si aproape duble fata costurile actuale inchierierii spatii de lucru (cca. 20.120 euro/luna) sunt create premise de producere a unor prejudicii financiar economice societatii nationale in cauza, respectiv cu incalcarea normelor legale in vigoare aplicabile spetei referite.

Asteptam sa observam reactiile autoritatilor in drept, cat si a ministrului Claudiu Nasui fata de o astfel de stare de fapt de natura a prejudicia interesele financiare ale unei societati nationale de interes strategic pentru economia Romaniei.

Relevant este faptul ca Constantin Catalin Radu prin anul 2013 a fost implicat in cadrul unui dosar penal, instrumentat de catre procurorul DNA Gheorghe Popovici, care a utilizat procedee probatorii si mijloace de proba intr-un rechizitoriu din dosarul nr. 397/P/2012. Este vorba de interceptari si inregistrari audio si video ale convorbirilor telefonice purtate de mai multe persoane si de luare de imagini si sunete din mediul ambiental, inclusiv din autoturisme, de localizare sau urmarire a persoanelor vizate prin mijloace GPS, astfel incat si cel nominalizat a fost supus unor activitati de interceptare si inregistrare a convorbirilor telefonice solicitate de catre DNA si autorizate de instanta judecatoreasca in drept. Cei interesati pot gasi referinte la DNA sau Tribunalul Bucuresti despre activitatile de supaveghere tehnica la care a fost suspus  cel mai sus nominalizat.

  1. In mod BIZAR, chiar daca avem date certe conform carora articolul nostru a produs „deranj” foarte mare, chiar in servicii, la data de 26.02.2021,  exact la o zi dupa publicarea articolului nostru, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a cerut Corpului de Control al Premierului să extindă misiunea de control, aflată în derulare, la Societatea Națională a Sării – SALROM (SNS), exact pe motivele invocate si dezvaluite de radcatia Incisiv de Prahova.

Mai mult, in acest comunicat se specifica in clar faptul ca, „Fondul Proprietatea a trimis o sesizare la Minister, semnalând posibile nereguli constatatate în cazul chiriei sediului societății”.

Mai jos aveti comunicatul specificat:

http://www.economie.gov.ro/comunicat-de-presa-20?fbclid=IwAR3Zt23kowGJ6TpQyIA–mM2f2JiHg9CLWVcdZOJPY4vA9Y87btpSiFiKjw

Comunicat de presă

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a cerut Corpului de Control al Premierului să extindă misiunea de control, aflată în derulare, la Societatea Națională a Sării – SALROM (SNS). Motivul acestei solicitări este: producerea unui eveniment semnificativ – posibile daune cauzate Societății prin denunțarea unui contract de închiriere de către directorul general al societății.

Fondul Proprietatea a trimis o sesizare la Minister, semnalând posibile nereguli constatatate în cazul chiriei sediului societății. În 29.01.2021 directorul general Constantin Catalin Radu a solicitat o procedură de analiză și evaluare a ofertelor necesare semnării unui contract de închiriere de spații de birouri destinate relocării sediului central administrativ al Salrom.

Potrivit adresei, există deja un contract de închiriere încheiat de Salrom pentru sediu, aprobat în luna decembrie 2019, cu valabilitate până în 10.02.2023.

În situația denunțării unilaterale a acestui contract înainte de data de încetare există posibilitatea plății unei despăgubiri cu titlu de penalitate, în cuantum al unei chirii pentru perioada rămasă până la finele împlinirii termenului de 5 ani.

Mutarea sediului social este necesar, conform actului constitutiv al societății naționale, să fie supusa unei hotărâri în Adunarea Generală extraordinară a Acționarilor, aspect neîndeplint de către conducerea Salrom.

Fata de cele de mai sus, va rugam sa specificati in clar urmatoarele:

  1. a) Data la care a fost emisa adresa Fondului Proprietatea care a  trimis o sesizare la Minister, semnalând posibile nereguli constatatate în cazul chiriei sediului societătii;
  2. b)  Modul de solutionare al acestei adrese;
  3. c)  De ce nu s-a solicitat  Corpului de Control al Premierului să extindă misiunea de control, aflată în derulare, la Societatea Națională a Sării – SALROM (SNS) pe motivele sus mentionate pana la aparitia articolului nostru din data de 25.02.2021.

Impotriva acestor „suspiciuni” rezonabile, redactia Incisiv de Prahova – are încredere în noua conducere  a Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, sens in care ii solicita oficial/informaeza urmatoarele:

III.   Din investigatiile noastre complexe a reiesit ca, Salromul nu a fost pagubit  numai de actualul director general interimar ci si de fostii directori generali din ultimii ani: Duca Alexandru, Dumitru Matei, Constantin Jujan, Gabriela Izabela Mantu, etc.

O alta mare problema este domnul Nicolae Tulici,  actualul presedinte al Consiliului de Administratie.

In acest sens va avertizam ca, directorul general Constantin Catalin Radu nu putea lua aceasta hotarare fara un acord de principiu de la Presedintele CA, respectiv de la Nicolae Tulici.

Nu are nici o legatura sau competenta  cu domeniul industrial (minerit), sau  cu managementul unei intreprinderi sau afaceri, conform TUTUROR surselor noastre competente din domeniu.

Despre dansul se cunoaste public ca:

1.A fost dat afara din magistratura in 2002, pe cand era judecator stagiar la Tg. Lapus, pentru ca a fost implicat intr-un proces de luare de mita in urma caruia a fost, intr-un final, condamnat la o amenda penala pentru fals intelectual si 3 ani de inchisoare pentru trafic de influenta (

2.In anul 2009 a fost implicat in celebrul caz „Borsa”, investigat la vremea respectiva de DIICOT care a destructurat o vasta retea de infractori ce furau uitlaje agricole din tari ale Uniunii Europene si le vindeau in Romania.

Asa cum reiese din actele de urmarire penala, Nicolae Tulici, concubinul Florentinei Danci, asociat la S.C. Intermedia transport srl a efectuat un transport de 3 tractoare furate din EU.

  1. In anul 2018,  este condamnat,  la un an cu executare inchisoare cu suspendare, (cu acord de recunoastere a vinovatiei) si 2 ani de supraveghere de Judecatoria din Tg Lapus pentru conducerea unui vehicol sub influenta alcoolului .

4.In 09.07.2020 cind a fost numit presedinte al Consiliului de administratie Salrom, se afla inca sub supraveghere judiciara. In hotararea instantei din 2018 se arata ca, pe perioada de supraveghere, inculpatul va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii in cadrul Primariei Orasului Tg. Lapus sau in cadrul Primariei comunei Lapus.

Nimeni din minister nu a verificat propunerile de numiri in Consiliul de Administratie Salrom.Nimeni nu i-a cerut domnului Nicolae Tulici cazierul judiciar. Probabil datorita faptului ca are sustinerea politica PNL Salaj, personal al domnului Lucian Bode si a unui baron local, Blaga Dumitru, al carui angajat a fost la SC Simex Simleul Silvaniei.

  1. De asemenea, va informam ca, alte pagube sunt descrise in Rapoartele   Curtii de Conturi  din 2016 si 2019, in Raportul intocmit de corpul de control al Ministrului economiei si trimis Consiliului de Administratie  al Salrom  de catre Departamentul pentru Privatizarea si Administrarea Participatiior Statului (adresa DPAPS, nr. 2447/10.08.2018 si adresa DAPS nr.5451/18.10.2018), si in Raportul intocmit de  Corpul de Control al Primului Ministru  in 2019.

Aceste pagube sunt:

1.Pierderile aduse societatii ca urmare a proceselor pierdute cu salariatii concediati ilegal de catre fostul director general Alexandru Duca si carora societatea a fost obligata sa le plateasca despagubiri materiale constand in sume foarte mari

2.Banii incasati ilegal de catre fostii directori generali Dumitru Matei si Alexandru Duca. Prejudiciile au fost confirmate si cuantificate de auditorii Curtii de Conturi, fara a fi insa recuperate.

3.Fostul director general Dumitru Matei a mutat sediului social al societatii in cladirea Nusko Tower din Soseaua Pipera, si  societatea plateste si in prezent o chirie mai mare decat nivelul ofertelor de inchiriere pentru spatii similare pe care le-a primit pe parcursul repetatelor proceduri de achizitie si care au fost anulate fara un motiv temeinic. Si aceasta abatere a fost ulterior   confirmata si cuantificata de auditorii Curtii de Conturi

  1. 368.823,20 lei penalitati pentru virarea cu intarziere a dividendelor aferente anului 2017, abatere constata de actionarul majoritar si  adusa la cunostinta fostului director general Dumitru Matei si membrilor Consiliului de Administratie prin adresa DPAPS nr. 5451/18.10.2018;
  2. Sumele incasate ilegal de catre patru persoane incadrate pe post de controlori financiari de gestiune in conditiile in care in organigrama societatii exista un singur post,  abatere constata de corpul de control al ministrului economiei si adusa la cunostinta membrilor Consiliului de Administratie prin adresa DPAPS  nr. 2447/10.08.2018, paginile 18,19);
  3.  76.766 euro platita in plus de societate cu titlul de chirie punct de lucru Splaiul Unirii nr 78  (conform raportului Curtii de Conturi din 5.04.2019 pg. 113-121);

7.Sumele platite nelegal de catre societate in beneficiul unui director general ca urmare a acordarii acestuia a unei locuinte din fondul locativ al societatii cu suportarea cheltuielilor cu utilitatile contrar prevedrilor legale (conform raportului Curtii de Conturi din 5.04.2019 pg. 83);

  1. 351.950 lei platita de societate ca urmare a concedierii ilegale a unor salariati, ulterior reintegrati ca urmare a unor hotarari definitive ala instantelor de judecata,   (conform raportului Curtii de Conturi din 5.04.2019 pg. 64-70);
  2. 211.478 lei reprezentand remuneratii acordate directorului general in alte conditii decat cele legale (conform raportului Curtii de Conturi din 5.04.2019 pg. 78-82)
  3. 29.978 lei reprezentand contravaloarea serviciilor platite societate pentru elaborarea documentatiei tehnice pentru participarea la concursul public de oferte organizat de A.N.R.M. pentru acordarea unei licente de exploatare. (desi ofereta a fost declarata castigatoare, societatea nu s-a prezentat pentru negocierea si semnarea contractului de licenta, conform raportului Curtii de Conturi din 5.04.2019 pg. 124-128)
  4. 139.469 lei reprezentand remuneratii necuvenite acordate directorului general (componenta variabila, conform raportului Curtii de Conturi din 5.04.2019 pg.92-98).

La Salrom in prezent membrii interimari ai Consiliului de Administratie au fost numiti in mod nelegal prin hotararea AGA nr 21/28.12.2020, prin nerespectarea  OUG 109/2011 privind durata maxima de 6 luni a mandatului administratorilor provizorii, durata care urmare pct. 1 si 2 ale hotararii AGA nr.21/28.12.2020, devine in cazul domnilor Tulici Nicolae, Paraschiv Catalin si Rusu Petrica Lucian, una de 10 luni

Pentru a ascunde prelungirea ilegala a mandatului provizoriu, AGA a acordat in 28.12.2020, aparent, un nou mandat provizoriu acestor administratori, pe posturile pe care acestia urmau sa le vacanteze pe data de 9.01.2021.

Urmare a unei cereri de interventie facuta de un salariat, cei trei administratori provizorii nu au putut fi inregistrati oficial in aceasta calitate la Registrul Comertului. Speta face obiectul dosarului 283/3/2021 deschis la Tribunalul Bucuresti, sectia a -VI-a Civila.

Nerespectarea prevederilor OUG 109/2011, este un obicei la Societatea Nationala a Sarii, daca analizam mandatele de directori generali interimari  ale domnului Constantin Jujan, 1 an (noiembrie 2018 – noiembrie 2019)  si  al doamnei Gabriela Izabela Mantu, 8 luni (noiembrie 2019 – iulie 2020). In aceste conditii, exceptia lipsei calitatii de reprezentant legal al doamnei Gabriela Izabela Mantu a fost invocata la Curtea de Apel Bucuresti in dosarul 45141/3/2018 aflat  pe rolul acestei instante cu termen in aprilie 2021.

Doamna Gabriela Izabela Mantu a fost numită director general provizoriu prin Decizia Consiliului de Administrație nr. 32/08.11.2019, pentru o durată de 4 luni, fiind încheiat contractul de mandat nr. 8061/12.11.2019.

În luna februarie 2020, doamnei Gabriela Izabela Mantu i s-a prelungit acest mandat cu  8 luni, respectiv pana la  31.10.2020, prin Decizia Consiliului de Administrație nr. 6/21.02.2020, în urma căreia s-a încheiat contractul de mandat nr. 1867/09.03.2020.

Prin urmare, contrar legii și cu încălcarea  art. 64 ^ 2 din OuG nr. 109/2011, doamna Gabriela Izabela Mantu a fost numita in funcția de director general provizoriu pentru 12 luni, depășind astfel, de 2 ori termenul de 6 luni impus de lege.

Alte probleme ale Salrom sunt:

  1. Directorii de sucursale sunt numiti politic, fara organizarea unor concursuri. (nu au mai fost organizate concursuri pentru ocuparea functiilor de directori de sucursale de 6 ani).

2.Lipsa unui management performant, a unor programe de dezvoltare, a unor strategii tehnologice, de piata, de resurse umane,  lipsa investitiilor majore necesare in ultimii 5 ani

3.Pentru 2 sucursale aflate in pierdere in ultimii 10 ani,  Ocna Mures si Cacica,  nu exista solutii viabile de ani buni.

Fata de acestea, inca spernad, in buna dumneavostra credibta, va rugam sa recuperati in totalitate prejudiciul cauzat  Societatii Nationale a Sarii SA – “Salrom” si sa ne raspundeti punctual la cele solicitate, precum si la masurile luate in fata noilor date (daca sesizati Corpul de Control al Premierului să extindă misiunea de control pe aceste teme, in mod oprativ, asa cum s-a procedat dupa aparitia articolului nostru din data de 25.02.2021.).

MINISTRUL REZIST incearca sa „pacaleasca” presa si ne trimite „la plimbare”

La data de 01.03.2021, orele 11.05, Serviciul Relația cu Mass-Media din  Ministerul Economiei, Energiei Si Mediului de Afaceri, ne raspunde sec: Raspuns:

1kk

In acest raspuns se poate observa ca se fuge de problemele principale si se eschiveaza la raspunsurile transante!

  1. a) Data la care a fost emisa adresa Fondului Proprietatea care a  trimis o sesizare la Minister, semnalând posibile nereguli constatatate în cazul chiriei sediului societătii;
  2. b)  Modul de solutionare al acestei adrese;
  3. c)  De ce nu s-a solicitat  Corpului de Control al Premierului să extindă misiunea de control, aflată în derulare, la Societatea Națională a Sării – SALROM (SNS) pe motivele sus mentionate pana la aparitia articolului nostru din data de 25.02.2021.

Se poate observa (pana si de cei cu vederea proasta) ca una s-a solicitat, si alta s-a primit.

Incercand sa luam legatura cu semnatara raspunsului (fara rezultat), solicitam public RASPUNSUL care NU are legatura cu „Controlul” derulat la Salrom SA, care inca NU s-a finalizat nici pe anul trecut! Vom reveni cu dezvaluiri senzationale. Nu ne plac „aburelile”!

Back to top button