Sfântă Cuvioasa Parascheva este cinstită pe 14 octombrie. În credința populară este cunoscută sub numele de Sfântă Vineri, deoarece Paraskevi (Παρασκευή) din limbă greaca înseamnă vineri. Sfânta Parascheva a trăit la începutul secolului al XI lea. S-a născut în Epivat (azi Boiados), în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). Părinții ei au fost creștini, iar în afară de Sfânta Parascheva au mai avut un fiu, Eftimie, ajuns mai târziu episcop al Maditului și Sfânt Ierarh izvorâtor de mir (prăznuit pe 5 mai).
Din relatarea vieții sale aflăm că la vârstă de 10 ani a fost atât de pătrunsă de cuvintele „Oricine voiește să vina după Mine, să se lepede de șine, să-și ia crucea să și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34), încât după puțină vreme a luat decizia de a se călugări. A viețuit o vreme în Constantinopol, apoi în Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea (în Pont) și în cele din urmă în puștiul Iordanului. După o descoperire dumnezeiască, primește de la un înger mesajul de a se întoarce în locurile natale. La vârsta de 27 de ani trece la cele veșnice, fiind înmormântată ca o necunoscută.
Descoperirea trupului îngropat al Sfintei Cuvioase Parascheva s-a făcut într-un mod cu totul minunat. Murind un marinar, a fost îngropat alături de trupul Sfintei Parascheva. În noaptea care a urmat, Sfânta i s-a arătat în vis lui Gheorghe, creștinul care săpase groapă marinarului și i-a cerut să mute trupul ei de lângă trupul acelui corăbier. Apoi, prin mai multe semne și minuni, Sfânta Cuvioasă Parascheva i-a rugat pe oamenii evlavioși din acea localitate să-i strămute trupul. Astfel, autoritățile bisericești locale i-au dezgropat trupul și l-au așezat în biserică din satul Epivat. Apoi sfintele sale moaște au ajuns la Tarnovo, capitala Imperiului Vlaho-Bulgar și la Vidin.
Sunt documente care atesta că după ce au fost la Tarnovo și Vidin, ele au ajuns în Muntenia pentru o vreme de trei ani. După aceea au fost luate de turci și dăruite Cneaghinei Anghelina a Serbiei, care le-a așezat în biserică din Belgrad, unde au fost prezente timp de 124 de ani. Apoi au fost din nou aduse la Constantinopol, unde au rămas până în 1641, când Vasile Lupu avea să le primească drept răsplată pentru că plătise toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Patriarhul Partenie I și membrii Sinodului au hotărât să-i ofere, drept recunoștință, moaștele Cuvioasei. Raclă a fost transportată pe Marea Neagră și a fost întâmpinată la Galați de către Vasile Lupu, Sfântul Mitropolit Varlaam, de episcopii de Român și Huși, de cler și credincioși. Sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva au fost așezate în anul 1641, în Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” și, mai târziu, în noua Catedrala Mitropolitană din Iași.
Sursa articol : https://ziare.com/stiri/eveniment/cine-a-fost-cuvioasa-parascheva-sfanta-pe-care-crestinii-o-praznuiesc-pe-14-octombrie-1637498