Răzvan Cherecheş anunţă că a demisionat din funcţia de consilier onorific la Ministerul Sănătăţii, fiind a doua demisie din echipa acestuia, din ultima perioadă, după cea a lui Bogdan Oprea. Cherecheş afirmă că experienţa sa la minister a fost una amară şi că nu consideră că este cazul să rămână într-o funcţie, chiar şi una onorifică, dacă se simte inutil.
”Ieri mi-am înaintat demisia din funcţia de consilier onorific la Ministerul Sănătăţii (poziţie neplătită). Experienţa mea a fost una amară – am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de 2 ori şi am propus sugestii, idei şi articole ştiinţifice (nesolicitate) către minister cu o frecvenţă de una pe zi (la început) şi apoi câte una la 2-3 zile (probabil că aşteptările mele au fost nerealiste).
Am crezut că voi putea ajuta, dar am descoperit că funcţia a fost literal una onorifică – echipa din Minister este mult prea prinsă ca să utilizeze experienţa consilierilor (aceasta a fost situaţia în cazul meu). Nu consider că este cazul să rămân într-o funcţie (chiar şi una onorifică) dacă mă simt inutil”, a scris Cherecheş joi pe Facebook.
El menţionează şi cele 4 aspecte pe care le-a semnalat de multiple ori ca fiind prioritare:- testarea – nu a fost implementată testarea antigenică rapidă gratuită (în continuare nu avem o imagine clară asupra situaţiei)- comunicarea – reactivă şi cu frecvenţă redusă (teoriile conspiraţiei proliferează, ambiguitatea şi incertitudinea au crescut)- raportarea transparentă a datelor a înregistrat un progres – un efort susţinut şi suplimentar este necesar în continuare- Institutul Naţional de Sănătate Publică – nereformat în continuare (peste 450 de oameni care generează un volum infim de dovezi şi suport pentru practică.
”Adevărul este că nu mai am răbdare – trăim vremuri de criză în care comunicarea ministerului sănătăţii cu populaţia trebuie să se întâmple zilnic! Zilnic trebuie să se vadă ceva, zilnic trebuie să aflăm cum au progresat autorităţile! Consider că trebuie să îmi expun liber opiniile ştiinţifice, din poziţia de profesor universitar. Rămân deschis să ajut voluntar oricui doreşte să îşi fundamenteze deciziile pe dovezi ştiinţifice (indiferent de culoare politică)!”, afirmă Răzvan Cherecheş.În 11 martie, Bogdan Oprea a demisionat din funcţia de purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, la o lună şi jumătate de la numire.