Actualitate

CCR a decis. Renata Weber este din nou Avocatul Poporului. Dan Barna: „În acest caz, CCR nu are dreptate”

Renate Weber își reia atribuțiile de Avocat al Poporului, urmând a-și exercita mandatul constituțional pentru care a fost numită prin Hotărârea Parlamentului României nr.18/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.524 din 26 iunie 2019, după decizia CCR care constată că revocarea lui Weber este neconstituțională.

Curtea a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea și să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție.

Or, întemeindu-se pe dispoziții legale care nu asigură garanțiile de independență ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorități publice, dispoziții cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conținutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) și (5) care consacră principiul statului de drept și principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum și dispozițiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituțional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. 

Dan Barna nu este de acord cu CCR și acuză Curtea Constituțională de inconsecvență. El a precizat că așteaptă motivarea CCR cu privire la decizia de neconstituţionalitate a destituirii Avocatului Poporului, Renate Weber, pentru stabilirea strategiei de urmat în continuare.

Barna acuză CCR de inconsecvență, făcând trimitere la decizia acestui for în cazul fostului Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu (septembrie 2011-iulie 2012).

Am văzut decizia CCR, așteptăm motivarea să vedem dacă vorbim de motive legate de elemente de procedură sau elemente de fond și în funcție de asta vom lua deciziile strategice pentru pașii următori. Am discutat și în coaliție și am spus că este necesar să așteptăm decizia CCR și avem și această corespondență cu Comisia de la Veneția unde președinții celor două Camere vor trimite un răspuns la acea scrisoare. În funcție de motivarea CCR vom decide care sunt pașii necesari și legali de făcut și spun asta într-un context de inconsecvență, pentru că acum câțiva ani, în cazul fostului Avocat al Poporului, Iancu, CCR tocmai spusese că este posibilă revocarea. Acum înțeleg că este un punct de vedere diferit. Vedem considerentele și vom lua decizia”, a spus Dan Barna

Back to top button