În afară României trăiesc și muncesc peste 6,5 milioane de români. Marea lor majoritate fac acest lucru în Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Germania și Olanda. Cea mai mare parte a acestor români sunt activi, adică sunt angajați, prestează muncă acolo unde ei s-au dus.
Cu ușurință putem evalua că românii trimiși în afara țării încasează în fiecare lună în total undeva la aproximativ 13 miliarde de euro, adică, numai salariile loc medii fac împreună peste 150 de miliarde de euro în fiecare an.
Transferurile bancare făcute către Românie în fiecare an sunt situate undeva la aproximativ 5-6 miliarde de euro. Acestea sunt cifre oficiale.
Însă mulți români nu trimit banii acasă prin transferuri bancare și preferă să îi trimită cash prin prieteni sau atunci când ei vin acasă. Marea majoritate a românilor se întorc acasă cel puțin o dată la doi ani, moment în care cheltuie de asemenea o sumă importantă de valută.
Se estimează de către specialiști că în fiecare an ajung în România cel puțin 15 miliarde de euro de la românii plecați.
Cifra este una foarte ridicată și fac din diaspora principalul investitor din România. Nu există nici o companie și nici un stat care să aducă această sumă de bani în România.
Practic statul român a ajuns să exporte cel mai de preț bun al său: cetățenii. Sigur că acest lucru ridică mari probleme demografice. Beneficiarii românilor plecați sunt cei care conduc statul român, acolo unde ajung în cele din urmă acești bani prin plata de taxe și impozite.