Bugetul de stat pentru anul 2023 pare să arate ca un buget de război, nu precum un buget pentru o economie aflată în plină criză economică.
Peste 15% din banii de la bugetul de stat se vor duce pe apărare, ministerul de interne și serviciile secrete. Pe de cealaltă parte pentru investiții se alocă prea puțini bani, iar pentru învățământ și sănătate aproape deloc.
Partidele își păstrează politica economică distructivă în care mediul de afaceri este neglijat iar birocrația de partid și firmele de casă sunt suprafinanțate.
România va atinge în acest an un deficit comercial de 30 de miliarde de euro. Bugetul nu reflectă prin conținut această mare problemă, un dezechilibru dat de distrugerea capacităților naționale de producție, indiferent dacă sunt de stat sau private. Astăzi nu mai producem nimic, dacă importurile s-ar opri atunci nu am mai avea ce pune pe masă.
Însă importurile se țin cu valută iar valuta se obține din împrumuturi. ROMÂNIA își vinde resursele precum cele de gaz, petrol, pădurile sau produsele agricole, cumpărând la schimb bunuri scumpe, care înglobează un grad ridicat de prelucrare.
Prin bugetul de stat se puteau acorda facilități fiscale precum și ajutoare de stat pentru companiile private din acele sectoare economice. Acest lucru nu a fost realizat, în schimb se împart bani către primari până nu mai rămâne nimic pentru marile investiții.
De aproape 33 de ani nici o guvernare nu a alocat bani pentru mediul privat, nu a construit o politică economică reală, planificată, care să ne facă competitivi pe plan mondial.