
Premierul anunță transparență și „reforme urgente” în companiile de stat. Rămâne de văzut dacă va trece de faza discursurilor
Premierul Ilie Bolojan a susținut luni, în fața Parlamentului, că Guvernul său este decis să pună capăt risipei banului public și să reformeze companiile de stat, anunțând o serie de măsuri ce urmează a fi făcute publice până la finalul lunii iulie. Promisiunile vin în contextul dezbaterii moțiunii de cenzură depuse de Opoziție, pe fondul nemulțumirii generale din societate.
Declarațiile premierului vin la pachet cu o echipă guvernamentală extinsă, care include nu mai puțin de cinci vicepremieri, în timp ce obiectivul declarat este „reducerea risipei” și „restabilirea echității și responsabilității în instituțiile statului”.
Promisiuni: mai puțini șefi, mai puține companii, mai puține privilegii
Ilie Bolojan a anunțat că în perioada următoare vor fi publicate date privind conducerea și performanța companiilor de stat, și că vor fi eliminate criteriile de performanță „de fațadă” care, în opinia sa, au permis perpetuarea incompetenței.
„Vom reduce numărul de membri din structurile de conducere, vom plafona indemnizațiile și vom reduce numărul companiilor de stat”, a declarat premierul în plenul Parlamentului.
Un alt grup de lucru se ocupă deja de modificarea legislației fiscale, pentru a crește colectarea la buget și pentru a recupera datoriile.
Moțiunea Opoziției și reacția premierului
Răspunzând criticilor formulate în moțiunea de cenzură, premierul a acuzat exagerări și a cerut responsabilitate din partea opoziției:
„Să nu ne jucăm cu vorbele și să nu generăm panică printre români din motive politice. Eu personal am spus că declar război risipei de la buget și celor care vor să păstreze actuala stare de fapt.”
Premierul a promis că până la finalul lunii iulie Guvernul va veni cu un pachet complet de măsuri, și că multinaționalele nu vor fi scutite de obligații fiscale, subliniind că toate companiile, inclusiv cele străine, vor plăti ceea ce datorează statului român.
Cuvinte mari, rezultate așteptate
Într-un discurs adresat românilor, Bolojan a făcut apel la răbdare și încredere:
„Sper ca atunci când ne vom uita înapoi la aceste zile, să putem spune că am făcut tot ce a ținut de noi pentru țara noastră și că nu i-am dezamăgit pe români.”
Rămâne de văzut dacă vorbim despre începutul unei reforme reale sau doar de o nouă relansare retorică într-un stat obișnuit cu simularea schimbării. Cu cinci vicepremieri, o birocrație încă stufoasă și un aparat de stat politizat până în măduva oaselor, misiunea asumată de Bolojan va avea nevoie de mult mai mult decât promisiuni și conferințe de presă.