Economie

Bolojan îi jefuiește pe seniori: Pensiile vor fi tăiate prin noua taxă pe sănătate

Scandal uriaș în rândul pensionarilor după ce Guvernul condus de Ilie Bolojan a decis să reintroducă contribuția CASS de 10% pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei, măsură ce afectează aproape un milion de români. Fără o fundamentare clară, fără calcule oficiale și fără asumare politică, Executivul a anunțat pur și simplu că are nevoie de bani. Iar banii urmează să vină de la seniorii acestei țări.

Aceasta nu este o reformă. Este o tăiere mascată de venituri. O pedeapsă fiscală împotriva celor care au muncit o viață și care au ajuns, în sfârșit, să aibă o pensie decentă. Iar în spatele deciziei nu se află doar presiunea deficitului bugetar, ci și neputința politicienilor de a-și reduce propriile privilegii.

Cât vor pierde seniorii?

Potrivit calculului făcut de experți, un pensionar care încasează 4.000 de lei va pierde aproximativ 145 de lei lunar. La o pensie de 5.000 lei, pierderea crește la 245 de lei. Asta înseamnă 1.740 lei – 2.940 lei pe an, adică mai mult decât o pensie medie lunară pentru alți pensionari.

Dar aceste cifre sunt doar începutul. Pentru că:

  • Pragul de 4.000 lei nu este justificat legal sau economic
  • Ministrul Muncii nu știe câți pensionari vor fi afectați
  • Ministrul Finanțelor nu știe care e impactul bugetar total
  • Executivul nu explică cum va evita o nouă respingere la CCR, așa cum s-a întâmplat în trecut

De ce plătesc tot pensionarii?

Ilie Bolojan și echipa lui nu au venit cu soluții reale pentru reducerea risipei din administrație, eliminarea sinecurilor, tăierea pensiilor speciale sau combaterea evaziunii fiscale. În schimb, au ales cea mai ușoară și mai cinică variantă: lovirea directă în pensionarii care au muncit zeci de ani în sistemul public.

În timp ce clasa politică își păstrează privilegiile, iar fondurile publice sunt risipite în contracte umflate, agenții inutile și funcții fictive, seniorii acestei țări sunt transformați în țapi ispășitori pentru deficitul bugetar.

A fost deja declarată neconstituțională

Nu este prima dată când Guvernul încearcă să introducă această contribuție. CCR a stabilit deja, în deciziile anterioare, că o astfel de taxare a pensiilor încalcă drepturile fundamentale și echilibrul între contribuabil și stat. În trecut, guvernele au fost obligate să returneze banii pensionarilor.

Acum, sub presiunea deficitului și a intereselor de partid, se încearcă relansarea aceleiași măsuri, fără nicio garanție de legalitate. E o pomană fiscală luată cu forța de la cei care nu mai au de unde să dea.

Reacțiile: tăcere de sus, revoltă de jos

Reprezentanții pensionarilor au criticat vehement măsura, cerând respectarea legii pensiilor și identificarea de soluții corecte pentru reducerea deficitului. Au cerut colectare mai bună, tăierea cheltuielilor inutile, digitalizarea ANAF și taxarea marilor averi, nu a celor care au muncit corect o viață întreagă.

Guvernul? Nicio explicație. Nicio justificare. Nici măcar un calcul clar.

Când incompetența se transformă în abuz

Reintroducerea contribuției de sănătate pentru pensiile peste 4.000 lei este o palmă dată celor care au construit această țară. Este rezultatul incompetenței, cinismului și lașității unui guvern care preferă să lovească în cei fără apărare în loc să deranjeze clientela politică.

Într-o țară normală, bătrânii sunt respectați și protejați. În România lui Bolojan, sunt sursa ideală de venit: tăcuți, vulnerabili, sacrificați politic.

Când statul nu mai are bani, nu caută vinovații reali. Caută cei mai slabi dintre noi. Iar acum, aceia sunt părinții și bunicii noștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button