Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a făcut o evaluare a conflictului din Ucraina şi a precizat că evoluţia conflictului depinde de ceea ce se întâmplă în teren. După părerea lui Aurescu, Federaţia Rusă îşi doreşte, în acest moment, pace cu Ucraina, însă, de cealaltă parte, Ucraina nu va dori să încheie o pace până în momentul în care îşi va elibera teritoriile de sub ocupaţia rusă.
Bogdan Aurescu a explicat, sâmbătă, la Digi24, că este greu de prognozat evoluţia războiului din Ucraina.
”Este foarte greu de prognozat în acest moment evoluţia acestui conflict. Conflictul depinde în mod evident de situaţia din teren, de situaţia militară. Ce vedem în acest moment este o serie de contra-ofensive ucrainene care au succes, care au avut un moment destul de bun acum câteva săptămâni, care acum sunt cumva uşor mai încetinite, evoluţiile sunt un pic mai lente, vedem Rusia aflată în defensivă, vedem faptul că îşi planifică o anumită retragere din anumite teritorii pe care le considerase deja ca parte a Federaţiei Ruse, în urma unor referendumuri trucate pe care le-a organizat.
Vedem, de asemenea, că rezultatul mobilizării parţiale nu este unul satisfăcător, doar o parte din numărul celor pe care Federaţia Rusă dorea să îi mobilizeze a fost adusă la arme, ca să spun aşa, iar foarte multă lume a plecat din Rusia din acest motiv – sunt cifre care ajung la peste 1.000.000 de persoane care au fugit din Rusia în urma anunţului mobilizării parţiale, în diverse zone din lume sau trecând diverse frontiere ale Rusiei spre alte state. Vedem dificultăţi ale Federaţiei Ruse de a se aproviziona cu armament, cu muniţie sau de a-şi reface stocurile prin forţe proprii şi atunci cumpără armament şi muniţie din state cum ar fi Iran, în cazul dronelor, sau, mai recent, din Coreea de Nord, chestiuni care sunt extrem de grave, dar în acelaşi timp indică slăbiciunea pe care o are Federaţia Rusă în acest moment.
Nu este imposibil să vedem apeluri din ce în ce mai, să spunem, frecvente la negociere din partea Federaţiei Ruse, pe care însă cred că trebuie să le luăm cu foarte multă rezervă, pentru că ele pot fi eventual utilizate doar ca o pauză pentru refacere operaţională din partea Federaţiei Ruse. Mai departe, evoluţia depinde foarte mult de ceea ce se va întâmpla concret în teren, iar în acest moment aş spune că, dacă mă întrebaţi care sunt şansele reale la negocieri adevărate, „pe bune”, aş spune că sunt foarte mici. Eu nu cred că Federaţia Rusă doreşte în mod real în acest moment să ajungă la o pace cu Ucraina”, a declarat Aurescu.
Întrebat dacă o pace între Ucraina şi Rusia se poate face cu Vladimir Putin, Aurescu a explicat că acest război este unul împotriva securităţii europene.
”Este o foarte bună întrebare. În acelaşi timp, Ucraina nu va dori să încheie o pace cu Federaţia Rusă până când nu îşi va elibera teritoriile. Aceasta este o linie roşie pentru Ucraina şi depinde de Ucraina să decidă momentul la care va dori să înceapă o negociere de pace. Iar sustenabilitatea acestui proces de negociere, în primul rând, şi apoi sustenabilitatea rezultatului acestor negocieri, în mod clar nu va depinde doar de cele două părţi implicate. Pentru că, până la urmă, războiul ăsta este un război împotriva securităţii europene, a securităţii euroatlantice, deci ne interesează pe toţi.
Cele două părţi vor sta cu siguranţă la masă atunci când, în primul rând, Ucraina va decide că trebuie să stea la masă. Dar este clar că sistemul de garanţii construit în jurul unui eventual tratat de pace va trebui să fie foarte bine gândit de comunitatea internaţională în ansamblu, pentru că acest rezultat ne interesează pe toţi”, a declarat Bogdan Aurescu.
Aurescu a adăugat că este greu de răspuns dacă un acord încheiat cu Vladimir Putin ar fi de încredere.
”Repet, este o bună întrebare. Este o foarte bună întrebare. Este greu de dat un răspuns pozitiv la o astfel de întrebare”, a precizat ministrul de Externe.