Criptomoneda Bitcoin a depăşit sâmbătă, pentru prima oară, nivelul de 30.000 de dolari pe unitate, traderii şi investitorii mizând pe faptul că va deveni o metodă principală de plată, transmite Reuters.
Preţul Bitcoin a urcat sâmbătă până la 33.099 dolari pe unitate, în condiţiile în care majoritatea platformelor au fost închise în primul weekend din 2021. Ulterior, Bitcoin a fost cotată în creştere cu 12%, la 32.883 dolari pe unitate.
Bitcoin a avansat cu peste 300% în 2020 şi s-a apreciat cu peste 50% de când a depăşit 20.000 de dolari pe unitate, în urmă cu doar două săptămâni.
Investitorii percep moneda a o modalitate de a obţine câştiguri rapide, de a se proteja de inflaţie şi de a fi folosită ca mijloc principal de plată.
Aceştia mai afirmă că oferta limitată de Bitcoin, care este produsă de computere care ”minează”, a contribuit la creştere preţului acesteia în ultimele zile.
Unii investitori consideră că Bitcoin poate fi un plasament sigur, la fel ca aurul, în perioada pandemiei de Covid-19.
”Este foarte probabil ca acest activ să depăşească până la urmă 100.000 de dolari pe unitate”, a declarat Serghei Nazarov, co-fondator al proiectului blockchain Chainlink.
Bitcoin este tranzacţionată pe numeroase platforme, cea mai mare fiind Coinbase, care se pregăteşte să se listeze la bursa de pe Wall Street.
Multe alte criptomonede folosesc tehnologia blockchain. A doua cea mai mare monedă, Etherum, a crescut cu 465% în 2020, iar sâmbătă a avansat cu aproape 7%.