România nu are un buget pentru situația de criză economică în care ne aflăm, România are în schimb un buget de război și acest lucru se poate vedea prin proiecția bugetară făcută pentru anul viitor.
Printre ministerele care vor primi mai mulți bani în 2023 se numără ministerul Apărării, care va beneficia de aproape 13 miliarde de lei în plus, de la 26 de miliarde de lei în 2022 la 38,7 miliarde de lei anul viitor. Majorarea vine ca urmare a majorării bugetului Apărării de la 2% din PIB la 2,5% din PIB.
Practic aproape 8 miliarde de euro se vor duce pe armata română, în ciuda faptului că dotarea acesteia este una mediocră și în general banii sunt sifonați pe proiecte inutile. România nu oferă bani pentru educație și sănătate, dar își crește inutil cheltuielile pentru armată, fără a se ști în clar unde se duc banii. Spre exemplu numai anul trecut am dat jumătate de miliard de euro pentru avioane vechi de 40 de ani dar care vor sosi în anii viitori.
Președintele Iohannis a susținut că România are nevoie de această majorare pentru a spori capacitatea armatei de „a-și îndeplini misiunile încredințate” și să fie credibilă în „exercitarea rolului de pilon regional de securitate”, în contextul războiului din Ucraina.
Bugetul Apărării va fi unul record, fiind cel mai mare din istoria post-decembristă, susțin surse guvernamentale.
Președintele AUR, George Simion, consideră că trebuie să fie dați mai mulți bani pentru educație și în sănătate, acestea fiind principalele probleme ale Românilor. Liderul AUR susține că avem nevoie de spitale, școli și grădinițe.
Departe de ceea ce a fost în comunism, Armata României ocupă acum doar locul 57 în lume, ca număr de militari şi tehnică de luptă. Înainte de 1989, România întreţinea o armată uriaşă, una de temut. Contextul geostrategic s-a schimbat, România este astăzi în NATO, iar Armata este formată numai din militari profesionişti.
Înainte de căderea comunismului, Armata Română număra aproape 400.000 de militari activi, 6 milioane de militari rezervişti, 3.000 de tancuri şi aproape 1.000 de avioane de luptă. Aceste cifre o plasa pe locul 17 în lumi, fiind a opta putere militară a Europei.
Astăzi Armata Română, ca forţă militară, s-a redus considerabil, ajungând pe locul 57 în lume, lângă armatele din Camerun, Mozambic şi Angola. Armata Română activă numără azi circa 73.000 de militari gata să intre în luptă şi 80 000 de rezervişti.