Opinii

Avocatul Cătălin Manole: Insolvența unei societăți poate fi dorită sau planificată

Domnul avocat Cătălin Guriță Manole a venit la emisiunea Obiectiv Romania cu Ioana Rizzo pentru a discuta despre insolvența persoanelor juridice.

„Legea definește insolvența ca fiind acea stare a patrimoniului unei societăți debitoare care este caracterizată prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor cerute, lichide și exigibile. Dacă datoria către creditor este mai veche de 60 zile și depășește suma de 50 de mii lei conform legii ești în incapacitate de plată.” susține domnul avocat Cătălin Manole.

Întrebat daca insolvența este același lucru cu falimentul, domnul avocat susține că este o ușoara confuzie în rândul profesioniștilor pentru că practic procedura de faliment este o formă a procedurii de insolvență. O dată cu deschiderea procedurii de insolvență se crează o analiză a activelor, a situației financiare și economice a societății în cauză, iar la finalul acelei analize se pot trage niște concluzii, respectiv dacă societatea se poate reorganiza sau dacă intră în faliment.

În cazul în care societatea nu are active, nu are bani, creditorii se pot îndrepta în anumite cazuri către administratorul firmei dacă acesta a săvârșit anumite fapte pe care legea le prevede, cum ar fi: o contabilitate care nu e conformă cu legea, să folosească creditele persoanei juridice în interes personal sau să sustragă bunuri. Un management defectuos nu poate duce neapărat la atragerea răspunderii personale, patrimoniale a administratorului societății susține avocatul Cătălin Manole.

Întrebat dacă insolvența unei societăți poate fi dorită sau planificată, domnul avocat spune că asemenea insolvențe au avut loc dar nu este o regulă, iar cu ultimele modificări aduse legii în 2014 aceste situații s-au limitat destul de mult.

Back to top button