Economie

Austria anunţă reactivarea unei centrale pe cărbune. PSD și PNL au închis Mintia! Vor să o vândă la fier vechi

Guvernul austriac, confruntat cu scăderea livrărilor de gaze din Rusia, a anunţat duminică seara că va reporni o centrală pe cărbune dezafectată pentru a putea compensa o eventuală penurie, transmite AFP preluat de agerpres.

Cancelaria austriacă a anunţat într-un comunicat de presă publicat la încheierea unei reuniuni de criză că, împreună cu grupul Verbund, principalul furnizor de energie electrică al ţării, „s-a convenit reactivarea centralei termice” situată în Mellach (sud), în prezent închisă. Obiectivul este ca aceasta „să poată produce din nou energie electrică, din cărbune, în caz de urgenţă”.

Procesul ar trebui să dureze câteva luni, a precizat ministerul mediului pentru agenţia de presă APA.

Mellach, ultima centrală pe cărbune din Austria, a fost închis în primăvara anului 2020, ca parte a dorinţei guvernului de a elimina această sursă poluantă de energie şi de a produce 100% electricitate din surse regenerabile până în 2030.

„Obiectivul nostru principal este să asigurăm aprovizionarea ţării”, al cărei gaz provine în proporţie de 80% din Rusia, a justificat cancelarul conservator Karl Nehammer, care guvernează împreună cu Verzii.”Este vorba de înlocuirea gazului rusesc lipsă cu alte surse sau furnizori, astfel încât să putem continua să facem rezerve”.

Austria avea un procent de stocare de 39% la jumătatea lunii iunie, un procent mai mare decât media Uniunii Europene, potrivit comunicatului de presă.

Guvernul austriac prezentase deja un plan de urgenţă în luna mai, dar a decis să meargă mai departe când gigantul Gazprom a anunţat în ultimele zile reduceri ale livrărilor de gaze, pe fondul unei confruntări între ţările occidentale şi Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

Şi Germania a anunţat duminică măsuri de urgenţă ce includ posibilitatea de a folosi centrale electrice pe cărbune.

Asasinat economic: Mintia va fi dată la fier vechi de PSD și PNL

În vara lui 2021 a fost disponibilizat personalul, iar termocentrala Mintia a fost trecută în conservare, ulterior intrând în proces de închidere. Practic cu acordul lui Virgil Popescu, ministrul Energiei, termocentrala Mintia va fi vândută la fier vechi. Peste 60 de ani de istorie vor fi rași de pe suprafața pământului în contextul crizei energetice mondiale. În loc să o modernizeze Virgil Popescu a decis să o vândă pe nimic așa zișilor investitori străini și să transforme România în importator de energie.

Ministerul Energiei vrea să vândă Termocentrala Mintia la un preț subevaluat, în plină criză energetică. Totodată, sindicaliștii au atras atenția că, în ciuda promisiunilor guvernamentale, nu s-a repornit nicio capacitate de producere a energiei, accentuând, astfel, deficitul de pe piață și facilitând o explozie a prețurilor.

”Aceste investiții depășesc costul unui grup energetic, iar aici apare tunul dat de hoții din energie. Ei vor aceste platforme la preț de câteva zeci de milioane de euro. La Mintia se cere la prima strigare doar 60 milioane euro, sumă care se poate amortiza din tăierea la fier vechi a instalațiilor sau într-o lună de funcționare. Încă nu avem data licitației, dar văd că Ministerul Energiei este consecvent, deși ar trebui să revenim și noi la cărbune, ca și alte țări din UE”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea.

Un număr de 11 companii din patru ţări şi-au manifestat interesul pentru cumpărarea Termocentralei Mintia, producătorul de electricitate urmând să fie scos la vânzare, prin licitaţie publică, pe data de 15 iulie, la un preţ de 91,23 milioane euro.

Termocentrala Mintia va fi scoasă la vânzare, în bloc, pe data de 15 iulie, licitaţia publică urmând să plece de la un preţ de 91,23 milioane euro, exclusiv TVA, a anunţat, luni, Instituţia Prefectului Hunedoara.

În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitaţia se va relua în data de 29 iulie 2022, apoi în 12 august 2022 şi ulterior în 26 august 2022, în aceleaşi condiţii de preţ şi locaţie.

Termocentrala face parte din CEH şi deţine terenuri în suprafaţă de 329,8 ha, construcţii, bunuri mobile şi echipamentele de o valoare cu mult peste cele 91,23 de milione de euro promise la licitație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button