Domnul Răzvan AILENEI a fost invitat la emisiunea Obiectiv România prezentată de Ioana Rizzo pentru a discuta despre statutul artiștilor în România. Răzvan AILENEI este președinte și cofondator al Asociației MUZE, Asociația pentru Teatru Film Muzică Dans care luptă pentru protejarea drepturilor și intereselor artiștilor din România. Urmărește acest material pe Facebook accesând link-ul următor: https://fb.watch/5rtL26Tp2r/
Razvan AILENEI vorbește despre motivele înființării Asociației MUZE și care sunt scopurile acestui demers: „Scopul, așa cum este declarat, este augmentarea statutului artistului și ne dorim foarte mult ca artistul să capete un statut pentru că noi considerăm că nu îl are. În primă fază ne lăudăm că am reușit să strângem 170 de artiști în primele săptămâni, iar în prezent sunt peste 300 de artiști.„
Întrebat care sunt problemele unui artist cu care se confruntă în zilele noastre, domnul Răzvan Ailenei răspunde: „Problema principală este faptul că nu există un statut. În linii mari, se tranșează la nivel fiscal. Să nu existe un statut înseamnă că un artist își plătește 42% din încasări către stat, dar nu beneficiază de nimic după urma acestor bani. Nu beneficiem de pensie, șomaj, rareori de sănătate și nu pot nici măcar să îmi fac un credit la bancă pe baza drepturilor de autor, iar acest lucru este inechitabil.
Altă problemă este Legea 8, legea dreptului de autor, care este o lege scrisă în 1996 și cumva multe articole de acolo au rămas la stadiul anului 1996. Două articole sunt vitale pentru noi și anume, articolul 65 și articolul 95. Unul determină ce înseamnă să fi artist interpret și altul determină ce înseamnă o creație artistică sau o prestație artistică, iar în acest moment lucrurile au niște carențe acolo. Mulți artiști nu sunt recunoscuți de aceste legi. Există foarte multe categorii care nu sunt definite în aceste legi și care implicit nu își pot proteja drepturile de autor sau să monetizeze munca legal.”
Un alt subiect dezbătut în emisiune a fost Proiectul România Creativă care face parte din Planul de Redresare și Reziliență a României și ce implică acest proiect.
„Proiectul România Creativă trebuia să devină schema de ajutor pentru artiști, însă s-a întâmplat ceva foarte ciudat care teoretic este învăluit în mister acum. În Ministerul Culturii există, ca în orice aparat, mai multe departamente. Există niște secretari de stat, iar un anume secretar de stat avea în atribuții să trimită schema de ajutor de stat către ministerul Fondurilor Europene, ca mai departe să fie notificată Comisia Europeană pentru finanțare. După cele 8 luni de consultare aproape zilnică pe această schemă de ajutor de stat, acolo a ajuns altă schemă de ajutor de stat pe care nu a văzut-o nimeni niciodată și nu a fost în consultare niciodată, unde beneficiari nu mai erau toți din sistemul cultural, ci exclusiv niște fundații și ONG-uri.
Este extrem de grav și am făcut toate demersurile legale pentru a înțelege ce s-a întâmplat. Informal am aflat că a fost trimisă altă schemă. Formal, Ministerul Fondurilor Europene a răspuns că este corespondența este secretă pe aceste documente și că nu vor să devoaleze ce au primit. Vorbim despre niște documente cu impact public, despre care ministerele ne-au zis că este secret.”