Fostul cancelar german, Angela Merkel, a primit miercuri, în Coasta de Fildeş, premiul UNESCO pentru pace Félix Houphouët-Boigny.
Prin acest premiu, organizaţia îşi manifestă aprecierea faţă de politica pentru refugiaţi a Angelei Merkel din 2015, când Germania a primit peste 1,2 milioane de refugiaţi şi alţi migranţi.
„Toți membrii juriului au fost atinși de decizia ei curajoasă din 2015 de a primi peste 1,2 milioane de refugiați, în special din Siria, Irak, Afganistan și Eritreea. Aceasta este moștenirea pe care o lasă”, a scris juriul în august anul trecut, când a fost anunțată prima dată decizia.
„Să lucrezi cu hotărâre și perseverență pentru pace este chiar mai important decât a fost vreodată”, a declarat Angela Merkel în discursul de acceptare.
„Dialogul este arma celor puternici și nu a celor slabi”, a adăugat ea, citându-l pe Houphouët-Boigny, primul președinte al Coastei de Fildeș după independența sa față de Franța în 1960. Merkel a mulțumit juriului pentru alegerea făcută, care „se concentrează pe faptul că războiul … înseamnă și că oamenii trebuie să își părăsească țările de origine”, referindu-se la refugiații din Ucraina.
„Am crezut că vremea războiului în Europa a trecut”, a spus Merkel. „Dar de la 24 februarie anul trecut, când a avut loc agresiunea feroce a Rusiei asupra Ucrainei, am ajuns la trista concluzie că nu este așa. Acest lucru a zguduit Europa până la rădăcini”.
În 2015, Germania a implementat o politică a „ușilor deschise” pentru refugiați, iar Merkel a declarat că mulți oameni din întreaga țară au susținut-o, arătând că Germania poate oferi o primire caldă.
„Îmi exprim cele mai sincere mulțumiri tuturor acestor oameni, deoarece îi consider și pe ei câștigători ai acestui premiu”, a spus ea.
În cadrul ceremoniei, au fost aduse omagii lui Merkel și politicii sale privind refugiații.