Mai mulți parlamentari PSD și PNL au părăsit partidele pe listele cărora au fost aleși și s-au alăturat partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Lor li se adaugă foști miniștri PSD sau afaceriști.
Parlamentarul Daniel Florea – care a a fost și primar PSD al Sectorului 5 din București, în perioada 2016-2020, deputatul PNL Călărași, Florică Ică Calotă, și fostul deputat AUR, Dumitru Viorel Focșa, sunt cei mai noi membri ai grupului AUR de la Camera Deputaților.
Tot la Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns și Ovidiu Florean, senator de Bistrița, ales pe listele PNL, și care a trecut și pe la Forța Dreptei. El spune pentru Europa Liberă că „AUR este singura alternativă politică reală la alianțele și înțelegerile politice care au falimentat România în ultimii 34 de ani”.
„Ținta e să avem 50 de deputați ca să putem contesta actele legislative la Curtea Constituțională și să depunem moțiuni simple. Actualul număr nu ne permite acest lucru”, a explicat, pentru Europa Liberă, vicepreședintele AUR, Marius Lulea, demersul de racolare a parlamentarilor din alte partide.
„Cu părere de rău, jocul din politică te împinge spre anumite decizii pentru ca puterea votului dat de români să nu fie diminuată”, a precizat Lulea.
Politologul Andrei Țăranu spune că mișcarea e extrem de importantă în contextul alegerilor din 2024, pentru că ar transfera scandalul din zona publică în cea parlamentară.
„În acest context, Uniunea Salvați România (USR) va deveni irelevantă, chiar în ciuda alianței cu Partidul Mișcarea Populară (PMP) și cu Forța Dreptei, în planul politicii mari. AUR va depune moțiuni o dată la câteva zile și va deveni auzit. Asta îi va permită să-și facă foarte tare auzită vocea, să-și facă o campanie pe diverse formule”, e de părere Andrei Țăranu, care reamintește că scorul la alegerile parlamentare din 2020 al AUR a fost de nici nouă procente.
„Dacă racolările AUR își vor atinge scopul, partidul ar termina legislatura actuală (2020-2024) cu număr dublu de parlamentari”, spune Țăranu.
Mutarea pe care o face AUR, spune Andrei Țăranu, vine într-un moment delicat pentru celălalt partid de opoziție, USR, în urma scandalului în care a fost implicată Elena Lasconi, numărul unu pe listele pentru alegerile europarlamentare și posibilă candidată la președinție.
„Nu-i mai văd utilitatea politică în acest moment. Nici în al doisprezecelea ceas (USR – n.r.) nu a declarat ce fel de partid e: progresist, antiprogresist, pentru Coaliția pentru Familie….E un fel de PNL puțin, dar foarte puțin, mai «spălat». Eu nu văd care-i utilitatea politică a USR-ului. Așa că AUR ar putea, prin toate scandalurile astea, să-i ia aerul complet”, completează Țăranu.