Serbia, aliat al Rusiei, a primit un sistem antiaerian sofisticat chinezesc într-o operațiune voalată în acest weekend, în contextul în care Occidentul se teme că o acumulare de arme în Balcani în perioada războiului din Ucraina ar putea amenința pacea fragilă din regiune.
Deși Serbia a votat în favoarea rezoluțiilor ONU care condamnă atacurile sângeroase ale Rusiei în Ucraina, a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva aliaților săi de la Moscova sau să critice în mod direct atrocitățile aparent comise de trupele rusești în această țară.
Încă din 2020, oficialii americani au avertizat Belgradul împotriva achiziționării de sisteme antiaeriene HQ-22, a căror versiune de export este cunoscută sub numele de FK-3. Aceștia au spus că, dacă Serbia dorește cu adevărat să adere la Uniunea Europeană și la alte alianțe occidentale, trebuie să își alinieze echipamentele militare la standardele occidentale.
În Occident există temeri că înarmarea Serbiei de către Rusia și China ar putea încuraja țara balcanică spre un nou război, în special împotriva fostei sale provincii Kosovo, care și-a proclamat independența în 2008. Serbia, Rusia și China nu recunosc statutul de stat al Kosovo, în timp ce Statele Unite și majoritatea țărilor occidentale îl recunosc.
Sistemul de rachete chinezesc a fost comparat pe scară largă cu sistemele americane Patriot și cu sistemele rusești de rachete sol-aer S-300, deși are o rază de acțiune mai mică decât cele mai avansate S-300. Serbia va fi primul operator de rachete chinezești din Europa.