Actualitate

Americanii confirmă: vaccinul românesc anti-COVID-19, unul dintre cele mai eficiente din lume

Un studiu al cercetătorilor de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite a confirmat că activarea imunității celulare, pe care se bazează vaccinul românesc anti-Covid, este cea mai eficientă în lupta cu virusului. Mai mult, acest tip de imunitate poate dura până la 17 ani, ne declară inventatorul acestuia, Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale.

Americanii au descoperit că vaccinul care stimulează celulele T crează imunitatea celulară este cea mai bună în fața COVID, dar și a mutațiilor pe care le suferă virusul. Pentru directorul de la Oncogen, acest lucru nu este decât o nouă confirmare a faptului că produsul la care lucrează este cel mai bun.

”Aproape toți specialiștii din România au contribuit la campania de denigrare a vaccinului românesc sau, în orice caz, nu au susținut în fața factorului politic, care nu avea de unde să știe cum este cu imunitatea celulară, cu T-urile. La nivelul la care am ajuns noi, cu tehnologia de ultimă generație pe care o folosim, sunt doar doi-trei în lume. Dar nu înțelege nimeni, pentru că tehnologia este atât de avansată, încât nu ai cu cine să te consulți. Nu te sprijină nimeni și, pe deasupra, din invidie, vine și te înjură”, recunoaște prof. Virgil Păunescu.

Rafila e cu Big Pharma

Directorul Oncogen s-a plâns că dacă unul ca Rafila spune că n-a auzit de el și că  nu-l interesează, atunci nici factorul politic nu se implică.

Avantajul vaccinului românesc este că mai sunt două-trei centre în lume care lucrează pe aceeași structură de peptide.

Guvernul Cîțu a comandat 120 de milioane de doze din afară

”Și noi și cei de la Universitatea Tubingen am văzut articolele din 2019 și 2020 care spuneau două lucuri: că imunitatea cu anticorpi SARS și MERS, în aceste zone, nu ține suficient, ține un an, un an și jumătate, iar imunitatea cu limfocite T, citotoxice, este prezentă și la 17 ani și poate asigura timpul necesar acoperirii cu vaccin a întregii populații”, a declarat prof.dr.Virgil Păunescu, vicepreședintele Academiei de Științe Medicale.

Limfocitele T protejează împotriva tuturor tulpinilor de Covid, pentru că limfocitele T văd antigene care nu sunt la suprafață, sunt ascunse și nu sunt atât de supuse mutațiilor, mai completează prof. dr. Virgil Păunescu.

”Mai exact, ele văd structuri proteice ascunse în zona internă a virusului și a regiunii spike-urilor, care nu pot fi atacate de anticorpi”, afirmă prof.dr.Virgil Păunescu.

Studiul realizat de cercetătorii de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite a demonstrat că răspunsul celulelor T la Covid-19 în cazul persoanelor infectate cu variantele virale iniţiale pare să recunoască pe deplin noi variante importante identificate în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.

Acest lucru se întâmplă în timp ce premierul Florin Cîțu a comandat 120 de milioane de doze de vaccin din străinătate. Analistul Cozmin Gușă a cerut anchetarea lui penală.

Fabrică de vaccinuri în România

Banca Europeană de Investiții (BEI) vrea să finanțeze o fabrică în România care să producă vaccinul anti-Covid dezvoltate de Institutul Oncogen Timișoara.

BERD dă jumătate de bani pentru o fabrică. Guvernul României se mai gândește

”Banca va suporta jumătate din banii necesari construirii unei fabrici de vaccinuri și integral faza a III-a a studiului clinic, care este și cea mai scumpă. Din împrumuturile pe care le luăm pe planul de reziliență am putea finanța cealaltă jumătate, i-am scris deja premierului Florin Cîțu, să-mi repartizeze un consilier pe probleme economice. BEI asigură consultație gratuită totală, de la finanțare până la punerea în funcțiune, dar trebuie să se ia hotărârea, pentru se pot face facilități de 5 milioane de doze de vaccinuri sau de 10 milioane de doze. Ceea ce prezentăm noi acum este un vaccin pe o platformă de vaccinare nouă, care poate fi aplicat în multe alte lucruri, nu numai în SARS-Cov-2, deci nu rămâi într-un singur produs”, a precizat vicepreședintele Academiei de Științe Medicale, prof.dr.Virgil Păunescu.

Guvernul României i-a acordat un grant de doar 300.000 de euro pentru cercetare. O fabrică ar avea nevoie de 30 de milioane de euro. Jumătate ar putea fi asigurați de către BERD, jumătate de guvernul României, dacă ar exista voință politică.

Până la această dată, Florin Cîțu nu s-a arătat interesat.

Back to top button