Opinii

Alexandru Săraru (1859.eu): “Avem nevoie de identitate națională și de patriotism, mai ales în aceste zile”

Profesorul Mihai Popescu și jurnalistul Ciprian Demeter, au fost invitați la emisiunea 1859.eu cu Alexandru Săraru din 4 Aprilie pentru a discuta despre Mișcarea Legionară și contextul în care a apărut aceasta.

Imediat după realizarea României Mari, au existat eforturi de obținere a recunoașterii internaționale, dar multe dintre țările vecine au încercat să infiltreze pe teritoriul României agenți ai serviciului de informații. În anul 1921 s-a înființat în România partidul comunist care avea în agenda lui distrugerea statului imperialist.

„În 1927 a fost inființată Legiunea Arhanghelul Mihail, iar această mișcare nu a fost agreată de partidele tradiționale de la acea vreme. Această mișcare avea o antipatie față de evrei, deoarece cei care aveau afaceri în Romania erau în mare majoritate evrei, fiind favorizați copii acestora în căminele studențești. Legiunea a introdus în rândul societății Românești gradinițe și școli gratuite pentru a încerca să îi stimuleze pe oamenii gospodari din sate și orașe. Se vroia o economie românesca sănătoasă care să nu depindă de o putere străină.” susține domnul Mihai Popescu.

Domnul Ciprian Demeter afirmă că această mișcare a fost percepută ca fiind impotriva evreilor, deoarece majoritatea oamenilor bogați din orașe erau evrei, aceștia reușind să acapareze toată puterea. Mircea Eliade, marele nostru filozov a fost un simpatizant al Mișcării Legionare. Trebuie să înțelegem că mișcările de identitate naționala, pleaca de la cei care iubesc națiunea românî. Vreau să amintesc un personaj foarte important asociat de Mișcarea Legionară, mareșalul Antonescu a fost printre puținii oameni politici și militari care s-a născut, a trăit, și a murit în demnitate pentru România.

Domnul Alexandru Săraru vorbește de numărul orelor de istorie din școli, care se diminuează de la an la an, fiind din ce în ce mai puțin cunoscută. Am ajuns într-o situație foarte proastă în momentul când, într-un manual de istorie sunt prezentați 5 domnitori ai României pe o singură pagină și restul de carte este despre politica externă.

Mihai Popescu vorbește despre înființătorul acestei mișcări: „Corneliu Zelea Codreanu era de o origine rurală, o persoană foarte carismatică și care a simțit toate amenințările la adresa României, încercând să găsească o cale pentru rezolvarea acestora. După uciderea lui, mișcarea a fost condusă de Horia Sima, cu un alt tip de temperament și puțin mai răzbunător. Horia Sima a amplificat campania de asasinate politice, economice, rasiale și de interese personale.”

Ciprian Demeter susține că noi trebuie să ne hotărâm care ne sunt liderii și care ne sunt marile valori. „Nu trebuie să vină nimeni să ne spună ceea ce trebuie să ne apreciem în propria noastră țară. România îi iubește pe toți în egală măsură, unguri, nemți, sârbi sau orice altă nație, dar toti acești oameni trebuie să înțeleagă că este necesar să se respecte valorile românești. Datorită unor mari valori românesti s-a reușit Unirea în momentul acela, iar acum avem doar un președinte care vrea parlamentul și guvernul lui, și nu spun că e rau acest lucru, dar nu știe cum să conducă o națiune.”

Link către video: https://fb.watch/4GJeDYKFu7/

Back to top button