Pe 1 decembrie 1918 regatul României avea să se unească cu Ardealul. Aceasta era o provincie locuită majoritar de către etnici români și care timp de sute de ani s-a aflat sub dominația imperiului habsburgic. Acest teritoriu avea să se alipească prin voința majorității cetățenilor la regatul României condus de către regele Ferdinand și regina Maria după un război crunt în care sute de mii de ostași români și-au găsit sfârșitul.
Dar haideți să înțelegem mai bine cum au decurs lucrurile.
Mica Unire din 1859
La începutul anululi 1859 avea să ia naștere România prin unirea dintre Moldova și Țara Românească. Acest lucru s-a făcut contrar voinței marilor puteri dar cu susținerea românilor majoritari în cele două provincii românești. S-a reușit acest lucru prin dubla unirea a lui Alexandru Ioan Cuza ca și domnitor.
Șapte ani mai târziu Cuza se dădea la o parte iar România avea să devină regat prin impunerea lui Carol I ca și rege.
În anul 1877 regatul României intra în război contra imperiului otoman, cel care își exercita suzeranitatea asupra noului stat. În urma războiului de independență, cu mari sacrificii umane pe frontul de luptă, România avea să își capete suveranitatea.
Dar România nu era întreagă, jumătate din Moldova se afla sub ocupația imperiului țarist iar Ardealul era sub dominația imperiului austro-ungar.
Primul Război Mondial
În anul 1914 tensiunile între marile puteri ale Europei au ajuns la un apogeu, numai o scânteie era necesară pentru ca bătrânul continent să sară în aer.
Așa s-a și întâmplat atunci când în Serbia prințul moștenitor al Austriei avea să fie asasinat. Era vorba despre Franz Ferdinand.
Taberele s-au format cu rapiditate și ceea ce părea a fi un război fulger avea să se întindă până în anul 1918 și dincolo de acest an. Toate marile imperii care au început acest conflict aveau să se prăbușească sub presiunea națiunilor.
România avea să stea deoparte în primii doi ani ai bătăliei. Pe de o parte armata nu era pregătită, pe de cealaltă parte statele posibil partenere nu au oferit nici o garanție României și nu au acceptat nici una din condiții. Principalul interes al armatei române era eliberarea Ardealului locuit majoritar de către România.
Cu toate acestea Rusia nu era deloc interesată de un stat român puternic: cu austriecii se mai puteau înțelege, cu românii absolut deloc.
Așa se face că momentul intrării în război a fost amânat până în 1916 atunci când situația pe frontul de vest pentru aliați a devenit extrem de dificilă. A fost clipa decisivă în care Rusia a acceptat condițiile României, la presiunea Franței și a Angliei. Scopul era să se deschidă un nou front de luptă în estul Europei, astfel încât să se elibereze presiunea din vestul continentului.
România intră în război
Armata României avea să intre în război în anul 1916. Ostașii români treceau munții Carpați sub promisiunea aliaților că vor furniza tehnică militară modernă pentru ca războiul să fie susținut.
Acest lucru nu avea să se întâmple și un alt aspect a produs consecințe extrem de grave: Rusia nu a mai asigurat flancul sudic al României și așa s-a întâmplat că trupe bulgare și germane aveau să deschisă un front dinspre Dunăre.
În această nouă situația o parte din armata română a trebuit să fie dislocată dinspre Carpați pentru a se putea face față ofensivei care venea din sud.
În cele din urmă a trebuit să se ia o decizie grea: trupele românești să se retragă pe o linie naturală de apărare pentru a nu permite ca orașul București să fie transformat într-un front de luptă ci distrugerile colosale aferente.
Armata română avea să se retragă în 1917 pe linia Siretului. A fost un moment de cumpănă care a fost determinant pentru ceea ce avea să se petreacă. Administrația românească avea să se retragă la Iași unde au început pregătirile pentru o contraofensivă.
Basarabia Și Bucovina s-au unit cu regatul României
Pe 27 martie 1918 Basarabia avea să se unească cu România.
Pe fondul prăbușirii interne a imperiului sovietic și în contextul internațional nou creat Sfatul Țării din Basarabia avea să își declare independența și în cele din urmă , pe 27 martie 1918, să declare Unirea provinciei locuite majoritar de români cu regatul României.
Pe 28 noiembrie gestul avea să fie urmat și de reprezentanții Bucovinei, provincie aflată sub dominație habsburgică timp de secole.
Marea Unire de la 1 decembrie 1918
Pe 1 decembrie avea loc Mare Adunare Națională de la Alba Iulia.
În condiții foarte grele, cu o iarnă cruntă, peste 100.000 de români s-au adunat la AlBA Iulia. A fost un moment istoric decisiv pentru viitorul modern al poporului român.
A fost clipa divină la care reprezentanții Ardealului au decis Unirea cu regatul României, decizie ce avea să fie recunoscută în urma acordurilor ce au fost semnate după primul război mondial.