ActualitateInternațional

Marea Britanie a investit milioane de lire pentru a combate propaganda rusă în Republica Moldova

Presa rusă acuză Marea Britanie că a investit milioane de lire pentru a combate propaganda rusă în Europa de Est. Postul național britanic BBC a creat programe și proiecte jurnalistice în Republica Moldova, Georgia și Ucraina pentru a combate trompetele ruse din media locală. După cum am observat în Republica Moldova, propaganda rusă a încasat o lovitură dură, iar în fruntea țării a ajuns un președinte cetățean al României, Maia Sandu.

BBCMA a susținut că „educația jurnalistică” la nivel local ar fi o „investiție pe termen lung” – cu alte cuvinte, identificarea, cultivarea și îngrijirea unei rețele de reporteri din țările pe care ar putea avea încredere să ia linia politică a Marii Britanii în viitor. Ca atare, organizația a căutat să înființeze un centru de instruire în jurnalism în Găgăuzia, Moldova în colaborare cu un ong local. Media rusă acuză că sunt cel puțin „șase companii TV, patru posturi de radio, șase ziare și cinci portaluri web” care luptă cu vocile Rusiei în Republica Moldova.

În Georgia, BBCMA a vizitat birourile Adjara TV „pentru a discuta prioritățile de formare și posibile coproducții”. Postul ar fi fost interesat de dezvoltarea „programelor pentru tineri”, care a reprezentat „un decalaj pe piață”. Coaliția jurnaliștilor din Georgia este finanțată de asemenea de agenția SUA, National Endowment for Democracy, care susține numeroase inițiative anti-Moscova la nivel mondial.

Rețeaua de comunicații digitale din Estonia – finanțată de Departamentul de Stat al SUA – ar fi esențială pentru aceste eforturi, oferind lecții despre „construirea de audiențe online, modele de afaceri inovatoare și extinderea către regiunile separatiste sensibile la narațiunile Kremlinului”. Importanța „publicului țintă în regiunile separatiste” este evidențiată într-un alt dosar, care afirmă în mod explicit că consorțiul ar lucra îndeaproape cu „puncte de vânzare independente din apropierea zonelor neguvernamentale din Donbas din Ucraina, Transnistria în Moldova și Abhazia și Sud Osetia în Georgia. ”

Această inițiativă a avut drept scop contracararea rezultatelor mass-mediei „separatiste” și, astfel, educarea „publicului greu accesibil”, care a fost „esențial pentru atingerea obiectivelor proiectului”. Mentori pentru tinerii jurnaliști din Moldova, Ucraina și Georgia sunt jurnaliști actuali și foști ai BBC UK.

Back to top button