Opinii

Vladimir Enăchescu: Învățământul românesc are nevoie de atenția guvernului

Domnul Vladimir Enăchescu, lector universitar la Academia de Studii Economice din București la emisiunea Obiectiv România cu Ioana Rizzo din 11 Martie vorbește despre importanța studiilor superioare.

„Studiile universitate sunt privite la ora actuala cel puțin în societatea românească ca fiind o etapă necesară în formarea și devenirea unui adult. Cerințele de pe piața muncii de astăzi urmăresc să aibă oameni cât mai bine pregătiți în toate domeniile. Observăm că există o cerere foarte mare în ceea ce privește specialiști pregătiți în Romania pe domenii precum cel medical, economic sau business.” susține domnul Vladimir Enăchescu.

Întrebat dacă există diferențe între învătământul de stat și cel privat și dacă profesorii sunt multumiți de salariu pe care îl încasează, domnul Vladimir Enăchescu declară că învățământul românesc are o tradiție a fi un învățământ bun, dar învățământul trebuie înțeles ca un sistem dinamic și în permanentă mișcare. Există diferențe de tehnologie sau există posibilitatea să apară erori, ele apar și e natural în unele cazuri, dar eu cred că avem un învățământ românesc destul de bun.

Profesorii merită un salariu semnificativ mai mare. Motivația unui cadru didactiv este diversă, pe de o parte există această motivație de natură financiară care trebuie satisfacută, pe de alta parte, există și motivația interioară, cum ar fi satisfacția actului didactic, să vezi cum elevii îți mulțumesc. Ne dorim să avem o aliniere din punct de vedere al plăților salariale la un nivel recunoscut sau comparabil cu cel European. Sunt anumite discrepanțe și nu doar la nivelul plăților ci și al volumului de muncă.

Back to top button