ActualitateȘtiri

EXCLUSIV* Statul și-a dat cu de la sine putere o lege specială: Nu mai are nevoie de autorizație privind securitatea la incendiu pentru instalațiile nucleare

România se confruntă destul de des cu incendii soldate cu victime multiple și ne-am tot întrebat unde este problema și de ce nu se iau măsuri. Totul de la cap se împute, capul fiind statul român. Statul român, cu de la sine putere își dă legi speciale care să îl protejeze și să nu fie niciodată tras la răspundere pentru accidentele tragice care se pot solda cu zeci de victime sau mii în cazul unui cutremur.

Majoritatea clădirilor din țara noastră, în special cele aflate în subordinea statului, și-au depășit perioada de viață ca să le spunem așa, adică nu mai respectă normele europene privind securitatea la incendiu și de evacuare în caz de dezastru.

După dezastrul de la Colectiv, majoritatea proprietarilor de imobile și spații comerciale au fost supuși unui jihad din partea IGSU. Mulți oameni de afaceri s-au plâns că nu își pot desfășura activitatea din cauza acestei autorizații privind securitatea la incendiu. ”Procedura este stufoasă și poate dura și șase luni, nu 30 de zile cum spun cei de la IGSU”, afirmă patronii de localuri.

Guvernul este pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Pentru că nu mai au cum să emită autorizația de securitate la incendiu pentru clădirile în care funcționează instituțiile statului, băieții deștepți au redactat o hotărâre de guvern în acest sens.

Modificările aduse privind autorizația de securitate la incendiu

  • Prin excepție de la prevedirile articolului 1, nu se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu:
  • a) construcțiile cu caracter special aparținând Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justișiei – Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție și Pază, indiferent de emitentul autorizației de construcție;
  • b) construcțiile nucleare și cele aferente părții clasice a centralei nucleare;
  • c) clădirile sau spațiile destinate fabricării, reparării și modernizării produselor de tehnică militară;
  • d) corturile de evenimente

Prin această hotărâre de guvern, dacă este aprobată, premierul Florin Câțu pune în pericol viața milioane de cetățeni români. În aceste clădiri ale instituțiilor statului lucrează sute de mii de angajați, iar în cazul unor dezastre nimeni nu mai poate fi tras la răspundere.

Chernobyl, Ukraine, 25 September 2019. The explosion of Unit 4 of the Chernobyl nuclear power plant in the early hours of 26 April 1986 is still regarded as the biggest accident in the history of nuclear power generation

Instalațiile nucleare nu mai au nevoie de aviz pentru securitatea la incendiu

Cel mai grav și periculos punct din această hotărâre de guvern este lipsa unei autorizații la incendiu pentru construcțiile nucleare și cele aferente părții clasice a centralei nucleare de la Cernavodă. Instalațiile nucleare reprezintă un pericol pentru populația României și a țărilor învecinate în cazul unui accident nuclear. Niciodată nu putem uita de dezastrul de la Cernobîl și efectele sale din ultimii 30 de ani.

Clădirile sau spațiile destinate fabricării, reparării și modernizării produselor de tehnică militară sunt scoase de asemenea de pe lista avizării pentru securitatea la incendiu.

În trecut șefi aflați în funcții de conducere ale ROMARM au ajuns în spatele gratiilor, tocmai pentru că nu au respectat condiițiile privind siguranța angajaților și securitatea la incendiu. Producția de muniție de război prezintă un pericol foarte mare de explozie, iar prin această hotărâre de guvern cei responsabili nu ar mai fi trași la răspundere în cazul unui accident. Mortul este vinovat, cum ne-a obișnuit statul român de-a lungul timpului.

Corturile de evenimente nu mai au nevoie de autorizație privind securitatea la incendiu.

În aceste corturi se strâng chiar și 2 mii de persoane la petreceri sau nunți. Cum este posibil să nu fie necesară autorizația de securitate la incendiu când aceste corturi pot deveni rapid torțe, în cazul în care cineva operează în mod greșit niște artificii, cum a fost cazul la Colectiv. Clubul Bamboo din București a ars din temelii fix pentru că era un cort instalat ilegal și fără autorizației la incendiu.

Incendiu Bamboo

Această lege are efecte din cele mai grave, iar mâna care va semna acest document devine o mână criminală cu bună știință. Această hotărâre de guvern a premierului Cîțu Florin Vasile nu trebuie apropiat.

Autorizarea privind securitatea la incendiu by FreePress on Scribd

Pentru muritorii de rând, legislație și amenzi pentru lipsa avizului autorizației de securitate la incediu

Obținerea autorizației IGSU și obligația solicitării acesteia revine, potrivit legii, beneficiarilor și bineînțeles investitorilor construcțiilor sau amenajărilor ce urmează a fi utilizate în diferite domenii de activitate. Autorizația se poate emite în termen de maxim 30 de zile.

Punerea în funcțiune fără obținerea avizului autorizației de securitate la incendiu, a construcțiilor și amenajărilor noi sau a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare sau schimbare de destinație, atrage după sine, conform prevederilor legale, aplicarea de sancțiuni după cum urmează:

  • Conform Art. 44, pct. 4, lit. din Legea 307/2006 –  nesolicitarea și neobtinerea de către persoanele fizice ori juridice care finanțează și realizează investiții noi sau intervenții la construcțiile existente ori, după caz, de către beneficiarul investiției a avizelor și/sau autorizațiilor prevăzute de prezența lege; cu amendă 5.001-10.000 lei
  • Conform Art. 44, pct. 5, lit. a din Legea 307/2006 – începerea lucrărilor de execuție la construcții și amenajări noi, de modificare a celor existente și/sau schimbarea destinației acestora, fără obținerea avizului de securitate la incendiu; cu amendă 20.000-50.000 lei
  • Conform Art. 44, pct. 5, lit. c din Legea 307/2006 – nerespectarea cerințelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizației de securitate la incendiu ce impun pierderea valabilității acestora; cu amendă 20.000-50.000 lei
  • Conform Art. 44, pct. 6 din Legea 307/2006 – cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei și oprirea funcționarii ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, că sancțiune contravențională complementară, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți, potrivit criteriilor stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Back to top button