ActualitateȘtiri

Neica nimeni, sinecuri politice liberale, puse în funcții la CE Oltenia

Comisia Europeană a deschis o ”investigație aprofundată” pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia SA („CE Oltenia”), în valoare de 2 miliarde de euro, sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate, potrivit unui comunicat al Comisiei. CE Oltenia a fost în mod tradițional ținta unor contracte păguboase cu companii controlate de politicieni.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dovedit încă o dată că dorește să falimenteze urgent toate companiile aflate în subordinea ministerului său și să lase minerii pe drumuri. Guvernul faliment condus de Florin Cîțu caută să jefuiască activele companiilor de stat și se urmărește distrugerea industriei energetice din România, pentru a deveni dependeți de import.

„Ei au fost aleși pe sprânceană de ministrul Energiei, Virgil Popescu, și impuși la conducerea CE Oltenia, fie în Directorat, fie în Consiliul de Supraveghere.

Valentin Pătran, director, PNL Mehedinti

Cosmin Mitrică, nutriționist, actual președinte al CS-ului, PNL Dolj 🙈

Alex Ionescu, nutriționist și specialist în somn 🙈, membru în CS, PNL Gorj

Alexandru Marcoci, nimeni în drum, membru în CS, PNL Mehedinți.

Aceste promovări fac parte din planul de falimentare deliberată a Complexului Energetic Oltenia. Se adaugă cei peste 10 consilieri personali, secreți toți, ai directorului general Daniel Burlan.”, scrie jurnalistul, Narcis Daju, pe pagina sa de Facebook.

Planul de restructurare prevede un sprijin de aproximativ 2 miliarde euro (9,93 miliarde lei) pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde EUR (6,48 miliarde RON) reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi și de împrumuturi (inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane EUR pe care CE Oltenia nu l-a rambursat). Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile UE, mai precis dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare, pentru care România ar urma să solicite finanțare.

CE Oltenia, producător român de energie electrică pe bază de lignit deținut majoritar de stat, se confruntă cu dificultăți financiare cronice.

Ca urmare a unui ajutor temporar pentru salvare acordat de România societății, după ce a fost aprobat de Comisie în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat în februarie 2020, România a notificat Comisiei, la 4 decembrie 2020, un plan de restructurare a societății CE Oltenia.

Back to top button