Proiectul de buget pe anul 2021 al Ministerului Sănătății conține o prevedere conform căreia se fac demersuri pentru vaccinarea obligatorie a populației. Legea vaccinării obligatorii a fost trimisă în Parlament de către Guvernul Tudose.
„De ce acum? De ce urgent?”, afirma actualul senator PSD, Florian Bodog, despre vaccinarea obligatorie.
Să îl ascultăm:
Vaccinarea populației ar putea deveni OBLIGATORIE. Conform paragrafului în cauză, se fac demersuri pentru adoptarea legii ce va obliga ministerul Sănătății se stabilească un calendar de vaccinare, dar și un plan multianul de achiziții de vaccinuri.
”Demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, dar şi obligaţia autorităţilor, în primul rând a Ministerului Sănătăţii, de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinării va fi stabilită şi obligaţia Ministerului Sănătăţii de a elabora şi aplica un plan multianual de vaccinări şi implicit, un plan multianual de achiziţii de vaccinuri” , se arată în proiectul de buget pe anul 2021 al Ministerului Sănătății.
Legea Vaccinării a fost trimisă în Parlament în anul 2017 de către Guvernul Tudose. Aceasta a fost adoptată de Senat și se află în dezbatere în Camera Deputaților, unde s-au introdus zeci de amendamente.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit despre Legea Vaccinării. Medicul susține că legea vaccinării ar trebui să intre în procedura de votare, pentru că a fost dezbătută suficient. Aceasta a fost promovată de Ministerul Sănătății în Parlament, însă nu a avut niciun rezultat.
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie susține că este nevoie de o lege a vaccinării pentru că, în momentul de faţă, în România nu este posibilă stocarea vaccinurilor pentru o perioadă mai îndelungată.
„Ar trebui să intre în procedură de votare, pentru că ea a fost dezbătută suficient, a fost rapid votată și adoptată de Senat, a fost trimisă la Camera Deputaților, unde a stat doi ani, dacă nu mai mult timp. Legea este gata, practic, din primăvara anului 2016 și, de atunci, tot am așteptat ca Ministerul Sănătății să promoveze această lege în Parlament, nu s-a întâmplat. A fost promovată ulterior, dar rezultatul este cel pe care îl cunoaște toată lumea”, a spus Alexandru Rafila.