Românii ce au centrală termică în imobil vor avea parte de o iarnă grea, din cauza prețurilor tot mai mari la gaze precum și din cauza noilor modificări ce impun eliminarea centralelor pe combustibili fosili, inclusiv pe gaz.
Românii ce au centrală termică vor avea parte de o iarnă grea, lucru datorat scumpirilor recente și modificărilor legislative impuse de Uniunea Europeană ce trebuie făcute, situație ce se va vedea clar în factura de la gaze.
Românii cu centrală vor fi nevoiți să renunțe la aceasta
În ultimii ani, tot mai mulți români au făcut trecerea la centrale de apartament pentru a-și încălzi casele. Pentru luxul de a avea căldură în casă și apă caldă la robinet, vor trebui să scoată bani tot mai mulți din buzunare și să se obișnuiască cu facturile ce vor crește.
Valoarea facturilor depinde de consumul pe care fiecare îl face. Plafonarea continuă, însă, astfel că până în 100kWh tariful este de 0,68lei/kWh cu TVA inclus. Consumul între 100 și 300 kWh are un tarif de 0,8 lei/kWh, iar tariful pentru clienții noncasnici ajunge la 1 leu/kWh.
Totuși, aceste tarife nu vor rămâne pentru foarte mult timp deoarece Uniunea Europeană și-a setat ca obiectiv până în anul 2040 să elimine complet folosirea centralelor pe combustibili fosili, inclusiv cele pe gaz, astfel că românii vor fi nevoiți să se reorienteze în următorii ani, pentru soluții care nu poluează.
Printre cele mai cunoscute metode care să nu polueze sunt panourile fotovoltaice, pompele de căldură, sau sistemele eoliene.
Primele măsuri au fost luate în România chiar la Cluj, unde a fost interzisă instalarea centralelor pe gaz în apartamentele din blocurile nou construite de către Consiliul Local. Astfel, noile imobile vor trebui să folosească o centrală comună sau să fie conectate la rețeaua de termoficare centralizată.
Singura excepție pe care măsura o face este la clădirile în care se află mai puțin de șase apartamente.