Patru pacienți au povestit pentru HotNews.ro cum au ajuns să plătească sume de sute și de mii de lei la clinica Anemona. Doi dintre ei se operaseră la Spitalul Universitar la dr. Cătălin Cîrstoiu, iar schimbarea locului de tratament de la stat la privat s-a făcut prin mesaje de la rezidenți.
Un altul îl căutase pe medic la stat și a fost îndrumat la privat, tot prin mesaje, pentru un consult la Anemona. Toți patru mărturisesc că, ajunși la Anemona, au fost consultați sau tratați de dr. Cătălin Cîrstoiu. Ei au oferit redacției mesajele și documentele de plată.
- Cazul dr. Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență din București, s-a extins recent pentru că medicul are expunerea celui care solicită voturi în calitate de candidat la Primăria Bucureștiului, dar documente oficiale ale statului român arată că drenarea resurselor din sistemul public de sănătate spre cel privat este un fenomen vechi și generalizat.
- Un raport înaintat Guvernului acum 11 ani de către ministrul de atunci al Sănătății Eugen Nicolăescu spunea că „cei care se prezintă în serviciile publice sunt îndrumați, sub diferite motivații, să se adreseze unităților private în care același personal medical este angajat”.
- Chiar Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății, a spus în 2022 că ”pacientul nu trebuie să fie examinat, evaluat într-un spital public cu resursele spitalului public şi ulterior îndrumat de acelaşi medic la spitalul privat”. După apariția cazului dr. Cîrstoiu, ministrul Rafila a ieșit cu noi declarații contra trimiterii pacienților de la stat la privat, unde oamenii plătesc din buzunar. „Nu este nici moral, nici etic, nici uman”, a spus el.
Dialog pe WhatsApp între un pacient operat la Spitalul Universitar de Urgență de dr. Cîrstoiu și un rezident al acestuia:
Pacient: Când să vin la spital și care este următorul plan terapeutic?
Rezident: Veniți vineri la ora 14:30 pentru a discuta cu dl Profesor și scoatem firele.
Pacient: Vă anunț când ajung la spital. Da?
Rezident: La clinica Anemona Med vă rog.
Alt dialog între aceleași două persoane:
Pacient: Am lăsat cardul de sănătate la spital. (…) mi-au spus să vă întreb pe dvs când pot să-l ridic.
Rezident: Bună seara, veniți miercuri la Anemona Med, o să aduc și cardul de sănătate.