Bulgaria a renunțat luni la taxa pentru tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său, după ce Ungaria a amenințat cu veto cererea Sofiei de a adera la spațiul de liberă circulație Schengen.
Într-un vot pe repede înainte, parlamentarii bulgari au susținut în unanimitate propunerea de a renunța la taxa excepțională de 20 de leva (10 euro) pe megawat oră (MWh) pentru gazul rusesc provenit din gazoductul TurkStream dintre Turcia și Rusia și care trece prin Ungaria și Serbia.
Măsura a fost aprobată pe 13 octombrie și a avut ca scop „reducerea profiturilor” Gazprom, dar s-a dovedit dificil de aplicat, deoarece gigantul rusesc al gazelor nu a plătit niciodată nicio un ban pentru gazul tranzitat.
În weekend, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a amenințat că se va folosi de dreptul de veto la cererea Bulgariei de a adera la Schengen dacă Sofia continuă să mențină taxa despre care a spus că este „punitivă”.
Ungaria este pregătită să ridice dreptul de veto de îndată ce impozitul va fi abolit, a spus Szijjarto.
Bulgaria și România vecină au aderat la UE în 2007, dar cererea lor de a adera la zona de călătorie liberă a întâmpinat opoziția statelor membre de-a lungul anilor.
Dintre celelalte două țări reticente care s-au opus aderării Bulgariei anul trecut, Țările de Jos au decis vineri că Sofia îndeplinește acum condițiile, iar Austria și-a atenuat recent opoziția.
Viena a propus recent ceea ce numește „Air Schengen”, spunând că este pregătită să relaxeze regulile care reglementează traficul aerian pentru Bulgaria și România dacă Bruxelles-ul ar întări frontierele externe ale UE.
Austria a pus trei condiții pentru ridicarea dreptului de veto asupra aeroporturilor din România și Bulgaria care vor intra în zona de călătorie fără pașapoarte.