Politică

România le-a acceptat – Premierul Bulgariei susține că cele trei condiții cerute de Austria sunt inacceptabile

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat că este deosebit de importantă și deschiderea granițelor terestre din spațiul Schengen, nu doar a celor aeriene, așa cum au admis că ar fi posibil de anul viitor Țările de Jos și Austria.

Viena ar fi dispusă să lase Bulgaria și România să intre în Schengen, dar numai cu spațiul aerian.

Ulterior, și premierul bulgar Nikolai Denkov a definit drept inacceptabile condițiile despre care au apărut în presă informații că Viena le va pune Bulgariei și României doar pentru deschiderea spațiului aerian Schengen pentru cele două țări.

Condițiile Austriei pentru acordarea acceptului sunt o creștere de trei ori a misiunii Frontex în Bulgaria cu bani de la UE, consolidarea controlului la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România, precum și ca ambele țări să accepte solicitanți de azil afgani și sirieni.

Denkov: Nu pot exista reguli suplimentare pentru Sofia și București

Iată ce a spus premierul bulgar: „Nu am discutat niciodată intrarea noastră în Schengen în acest fel și nu este acceptabilă așa cum este definită. Nu este acceptabilă introducerea unor reguli suplimentare pentru Bulgaria și România. Ideea este să respectăm regulile regulamentului european, pe care noi și acum le îndeplinim. Dacă cineva dorește reguli specifice pentru Bulgaria, acest lucru este categoric inacceptabil”, a declarat prim-ministrul pentru postul bTV. El a menționat că negocierile pentru intrarea țării în Schengen sunt în desfășurare. „Noi suntem deschiși pentru creșterea securității la frontiere și acum lucrăm cu serviciile austriece și olandeze. Pentru primirea refugiaților, vom lucra conform regulilor europene”

Înainte de aceasta, Radev a comentat condițiile puse de ministrul Afacerilor Interne al Austriei ca fiind greu de acceptat pentru Bulgaria.

Radev: Intrarea noastră trebuie să fie completă

Potrivit șefului statului, intrarea Bulgariei în așa-numitul Schengen aerian este un pas înainte, dar trebuie să fim foarte atenți pentru ca eticheta „Bulgaria este deja în Schengen” să nu rămână, iar intararea în spațiu să fie deplină. Economiștii de la Sofia au mai comentat că intrarea în Schengen doar pe calea aerului nu aduce beneficii Bulgariei. Turiștii vor avea de câștigat, dar nu economia, cred ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button