Marcel Ciolacu a vorbit despre legea pensiilor speciale în România. Întrebat de ce nu au putut fi scoase pensiile speciale de la 1 ianuarie, premierul României a spus că „Nu poți schimbi în două luni de zile nedreptățile și inechitățile făcute în 30 de ani”
Ioana Ene Dogioiu: Ați vorbit despre echitate, ați pronunțat cuvântul echitate în chestiunea pensiilor. Dar noi avem în continuare pensii speciale. Defapt, Legea Pensiilor Speciale nu a anulat nici… sau un număr foarte mic pentru asimilați. În rest, pensiile speciale sunt la locul lor. Și nu mă refer la cele în plată, aici nu mai discutăm.
Marcel Ciolacu: „Nimic nu este retroactiv”.
Ioana Ene Dogioiu: Dar dacă la 1 ianuarie, un funcționar parlamentar va ieși la pensie, de exemplu. Sau un angajat al Curții de Conturi. El va ieși cu pensie contributivă? Sau pe specială?
Marcel Ciolacu: „Deci, în primul rând, Parlamentul României nu poate legifera pentru trecut”.
Ioana Ene Dogioiu: Nu pentru trecut, pentru viitor…
Marcel Ciolacu: „Legiferează pentru viitor. Din acest moment, ați văzut și în justiție și peste tot, au intervenit scăderi ai acestor pensionari. Vor veni reorganizări la toate instituțiile. Eu mă mir că nu au venit până acum fiindcă au doar până la sfârșitul anului timp să vină cu ele, să trecem cu ele prin Parlament. S-a discutat cu Comisia în detaliu pentru fiecare categorie. Ce vă pot spune? Copilul meu, cu certitudine, și copilul lui nu va mai fi obligat să plătească pensii fără contribuție”.
Ioana Ene Dogioiu: Dar de ce de la 1 ianuarie nu ați putut să scoateți pensiile speciale? Cu excepția celor garantate constituțional.
Marcel Ciolacu: „Și eu pot. Și eu, la fel ca și dumneavoastră, pot să vă întreb de ce nu s-a făcut acest lucru până acum. Partidul Social Democrat a intrat la guvernare după trei ani și jumătate, după anunțuri în campaniile electorale ale celor două mari partide de dreapta – PNL și USR – că vor termina cu pensiile speciale în 30 de zile. După trei ani și jumătate, când nu au făcut nimic, vreau să vă anunț că ele sunt trecute în cererea de plată numărul III, pe care statul român și Guvernul trebuiau să o depună în martie. Eu am venit prin august, cred că, prim-ministru, acum patru luni. Și vă anunț, doamna Dogioiu, că am trecut Legea Pensiilor Speciale prin Parlament și a fost acceptată ca și jalon îndeplinit”.
Ioana Ene Dogioiu: Dar nu e echitabil. OK, ca jalon îndeplinit este trecută…
Marcel Ciolacu: „Nu pot să schimbi în două luni de zile nedreptățile și inechitățile făcute în 30…”.
Ioana Ene Dogioiu: Ce v-a împiedicat să le eliminați cu totul?
Marcel Ciolacu: „În 32 de ani. Fiindcă nu am mai fi avut un sistem de justiție funcțional”.
Ioana Ene Dogioiu: Nu mă refer la justiție.
Marcel Ciolacu: „O țară fără justiție…”
Ioana Ene Dogioiu: Nu discut de justiție. Discut de funcționari parlamentari, discut de Curtea de Conturi. Acelea sunt garantate constituțional – e o altă poveste.
Marcel Ciolacu: „Tocmai ați veni… Curtea de Conturi. Au un acord semnat… mi se pare că este acordul de la Lima, unde toate Curțile de Conturi din Europa, din Uniunea Europeană au aceste excepții”.