Paradoxal, deși avem rezerve, prețurile nu vor scădea pentru că acum folosim gaz cumpărat mai scump, în trecut, în baza unor contracte pe termen lung. Cu depozitele de gaz mai mult decât pline, „stăm mai bine decât oricând”, a fost concluzia autorităților prezente.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „3,2 miliarde de mc în stocuri. ceea ce înseamnă că într-o iarnă normală, vom trece iarna cu gaz românesc. Ce înseamnă o iarnă normală… înseamnă 1, maximum 2 episoade de 3,4,5 zile până la o săptămână de ger viscol s.a.m.d. Suntem pregătiți dacă va fi nevoie să putem ajuta și Republica Moldova și Ucraina”.
Problema e că dacă vremea rămâne mai caldă decât e normal pentru această perioadă, consumul va fi tot mic, iar gaz se produce în continuare. De altfel, suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la producție.
Doar că deja e prea mult, iar în depozite nu mai încap decât cantități mici.
O soluție ar fi exportul. Potrivit Transgaz, deja ies din țară cantități mici de gaz către Ungaria.
Sorin Elisei, expert energie: „Alternative, așa cum le văd eu în viitor, fie export semnificativ către Moldova sau alte piețe, fie și poate că undeva într-un scenariu cât mai, nu pesimist, dar există și opțiunea să depozităm în Ucraina”.
În acest context în care și alte țări au depozitele pline, prețul la nivel european a mai scăzut, până la 46 de euro pe mwh, de aproape trei ori mai puțin față de anul trecut. În ceea ce privește prețul pentru consumatorii casnici, riscul de scumpire este eliminat cu aceste cantități mari de gaz.
Ion Sterian, director Transgaz: „Pregătite, înmagazinate și achiziționate de către furnizori la prețurile care au fost mai mici în perioada de injecție și nu ar trebui să crească prețurile la iarnă, indiferent care va fi situația cu vremea sau geopolitică”.