Administrația Prezidențială se pregătește să aloce cel mai scump acord-cadru din istorie pentru contractarea unor servicii de transport aerian pentru demnitarii, salariații și delegațiile Președinției României.
Valoarea acestuia se ridică la 10.115.000 de lei cu TVA, în condițiile în care, în 2021, a fost parafat un acord-cadru, tot pentru patru ani, în valoare de 3 milioane de lei.
Interesant este că actuala administrație va lăsa acest contract moștenire viitorului președinte al României, care se va instala la Palatul Cotroceni după alegerile prezidențiale din anul 2024.
Astfel, instituția a publicat, la data de 9 octombrie 2023, un anunț, pe portalul SEAP, prin care face cunoscută intenția de a parafa un acord-cadru, pentru o perioadă de patru ani, în vederea asigurării serviciilor de transport aerian de călători, în țară și în străinătate.
Acordul-cadru urmează să fie încheiat cu cel puțin trei operatori economici, după care, ulterior, urmând să atribuie, prin reluarea competiției între ofertanții semnatari, comenzi ferme de transport aerian de călători în țară și în străinătate pentru destinațiile, clasele, durata și condițiile deplasării.
2.000 de curse
Conform caietului de sarcini care stă la baza acestei achiziții, document întocmit de Ramina Elena Roșca, directoarea Direcției de Management Logistic al Administrației Prezidențiale, în acest acord-cadru se intenționează a fi achiziționate, în următorii patru ani, până la 2.000 de bilete de avion destinate demnitarilor, salariaților și delegațiilor Administrației Prezidențiale la clasa economic, la clasa business, cu weekend sau fără weekend, cu bagaje de cală sau altele, după caz.
Se va cheltui echivalentul unei garsoniere în fiecare lună
Așa cum a fost arătat mai sus, în baza acestui acord-cadru se estimează achiziția a unui număr maxim de 2.000 de bilete de avion, cu mențiunea că pe fiecare contract subsecvent urmează să fie achiziționată o cantitate maximă de 10 bilete de avion, „în funcție de nevoile Administrației Prezidențiale”.
Ei, bine, potrivit anunțului publicat pe SEAP, acest acord-cadru urmează să fie atribuit prin licitație deschisă, pe criteriul prețului cel mai scăzut, fiind pusă la bătaie suma de 8.500.000 de lei fără TVA, respectiv 10.115.000 de lei cu TVA inclusă.