Zece instituții sunt responsabile de siguranța echipamentelor, dar verificările încep greu. În București, de exemplu, în cele mai multe dintre sectoare, controalele sunt făcute de poliția locală, care verifică doar documentele și nu poate da amenzi.
Echipe ale Poliției Locale, din cadrul primăriilor de sector, au început controalele atât la toate stațiile GPL independente, cât și la cele din cadrul benzinăriilor din București. Cum poliștiții nu au atribuții și nici cunoștințe tehnice, controlul are loc doar pe hârtie.
Sunt peste 20 de documente pe care politiștii locali trebuie să le ia la mână, printre ele autorizația ISCIR, Autorizația de Securitate la Incendiu sau cea de mediu.
Practic, poliștiții nu au competențe să verifice echipamentele tehnice, condițiile și distanțele de siguranță și nici nu pot închide stațiile GPL, acolo unde găsesc nereguli.
Astfel de atribuții cad în sarcina ISCIR, adică specialiștii de la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor și Recipientelor sub Presiune.
Instituția are însă doar 11 reprezentanțe în țară și un număr mic de ingineri. În București sunt doar 10 inspectori care se ocupă și de 4 județe limitrofe. Sunt toți pe teren pentru că după exploziile de la Crevedia au primit multe sesizări.