Confruntându-se cu o criză economică accelerată, care a condus la sărăcirea multor români, se anticipează că scena politică din 2024 va cunoaște o reconfigurare semnificativă.
Având un Guvern ce pare să nu poată implementa reformele esențiale și având în spate „o moștenire” complicată de la administrația Iohannis, nemulțumirea românilor față de partidele tradiționale crește continuu.
Efectul? Un ascendent surprinzător al unui partid care, până nu demult, era văzut ca un actor secundar în urmă cu câțiva ani.
AN CRUCIAL
Anul 2024 se anunță a fi unul crucial în contextul internațional tot mai volatil. Miza va crește în contextul în care vom avea alegeri prezidențiale în Statele Unite, principalul aliat al Ucrainei, dar și în Rusia. În plus, vom avea alegeri inclusiv în România și R. Moldova. Șansele sunt să vedem o continuare a războiului din Ucraina și toate consecințele care decurg din el.
Alegeri în Statele Unite
Probabil că cele mai importante alegeri vor fi cele din Statele Unite. Dacă Trump va deveni în final candidatul Partidului Republican, atunci șansele sunt să asistăm la o reeditare a confruntării electorale din 2020, de data aceasta, posibil chiar mai strânsă.
Alegerile din Rusia
Tot în 2024 vom asista la alegeri prezidențiale în Rusia. Aici lucrurile sunt deja clare: Vladimir Putin se îndreaptă spre un nou mandat la Kremlin. Putin nu are contracandidați reali, singurul său opozant major, Alexei Navalnîi se află într-un adevărat gulag, condamnat la muncă silnică într-un proces fictiv, similar cu cele din era stalinistă.
În Rusia, democrația este un simulacru, iar fraudarea alegerilor este la ordinea zilei. Prin urmare, alegerile prezidențiale din Rusia vor reprezenta doar un exercițiu de imagine care nu vor aduce nici o schimbare majoră.
Alegeri în România și R. Moldova
În plan regional, anul 2024 mai aduce două rânduri de alegeri importante: prezidențialele din România și prezidențialele din R. Moldova.
România se confruntă cu o criză economică fără precedente, inflație crescută, cu un Guvern incapabil sa facă ordine în finanțele publice și un aparat de stat supra-dimensionat. Iohannis lasă „moștenire” o România care se apropie de incapacitatea de plată.
Sondajele arată că partidele mafiote precum PSD și PNL scad în preferințele electorale, în timp ce AUR, considerat cândva outsider, în multe județe ale țării, depășește partidele sistemului.
R. Moldova reprezintă o pradă tentantă pentru Putin, în contextul în care se confruntă și cu un conflict înghețat în Transnistria și nu este exclus ca venirea la putere a unui pro-rus care va capitaliza nemulțumirea populară față de guvernarea incompetentă Recean-Sandu, să împingă complet țara în brațele Rusiei. Prin urmare, alegerile din R. Moldova sunt și ele cruciale pentru viitorul țării