Guvernul Marcel Ciolacu caută soluții pentru a acoperi gaura uriașă din bugetul de stat. Acesta se îndreaptă către mai multe categorii de români, care ar putea fi afectate de măsurile propuse de PNL și PSD.
Potrivit unor surse politice, printre soluțiile dorite de premierul Ciolacu se numără creșterea TVA pentru domeniul Horeca sau scăderea plafonului la microîntreprinderi. Afectate vor fi și activitățile culturale sau recreative care au acum un TVA de 5%.
Analizele făcute arată că dacă acest lucru se va întâmpla, se vor anula toate majorările salariale acordate anul acesta.
Masa la restaurant, cazarea la hotel, produsele bio şi alimentele care nu fac parte din lista celor 14 produse de baza ar putea sa ne coste mai mult.
În ceea ce priveşte masa în oraş, tot consumatorii vor plăti mai mult.
„Autoritățile își fac calculele cinic. Se salvează cu creșterea taxelor, însă sacrifică economia, veniturile românilor. Dacă în 2022, au fost interesați să crească inflația, acum ne cresc taxele, iar drumul spre recesiune este deja bătătorit”, a spus Adrian Negrescu, analist economic.
Creșterea TVA poate avea un efect de bumerang pentru stat.
În loc să adune mai mulți bani la buget, s-ar putea să ducă la prăbușirea consumului, oamenii să nu mai cumpere, iar asta va face ca și încasările din taxe și impozite să scadă vertiginos.
Iar românii deja plătesc mai mult, inclusiv pentru produsele care nu sunt considerate a fi de bază.
Creșterea TVA este o variantă luată în calcul pentru acoperirea deficitului bugetar care însumează acum 36,91 de miliarde de lei.
Ce taxe ar putea crește Guvernul:
TVA 9% Restaurante – 19%
TVA 9% Produse alimentare – 19%
TVA 9% Catering – 19%
TVA 5% Produse BIO -19%
TVA 5% Cărți, servicii hoteliere – 19%