Președinta Maia Sandu a declarat că Republica Moldova dorește să adere la Uniunea Europeană „cât mai curând posibil” pentru a se proteja de amenințarea rusă și speră la o decizie „în următoarele luni” privind deschiderea negocierilor de aderare.
Iată ce a spus aceasta: „Desigur, nimic nu este comparabil cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar noi vedem riscul și credem că nu putem să ne salvăm democrația decât făcând parte din UE”
Fosta republică sovietică de 2,6 milioane de locuitori consideră că intrarea sa în UE este singura garanție că nu va fi o viitoare țintă a Rusiei, după invazia marelui său vecin, Ucraina.
În februarie, Maia Sandu a acuzat Rusia că a pus la cale o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul de la Chișinău.
Aflat la putere din 2020, liderul celei mai sărace țări din Europa a făcut apel la un mare miting pro-UE duminică pentru a arăta sprijinul moldovenilor pentru aderarea la UE.
În timp ce mica Moldovă, care se învecinează cu România, membră a UE, ar fi probabil mai ușor de integrat datorită mărimii sale, rămân multe obstacole în calea intrării sale în Uniune, promițând un proces care va dura cel puțin până în anii 2030.
Pe lângă fragilitatea sa economică și problemele persistente de corupție, Republica Moldova trebuie să găsească o soluție și pentru Transnistria secesionistă, o regiune pro-rusă de 300.000 de locuitori din estul țării.
Nerecunoscută de comunitatea internațională, această zonă s-a separat în 1990, după un scurt război civil în urma prăbușirii Uniunii Sovietice. Conflictul a fost înghețat din 1992.