Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a comentat în termeni duri bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei, la comemorarea a 24 de ani de la evenimente. Cu ocazia Zilei Naționale a Amintirii Victimelor Agresiunii NATO – așa cum este denumită în Serbia – Vucici a acuzat Occidentul că îi cere țării sale să se prezinte vinovată pentru ce a suferit, ceea ce Belgradul nu va face niciodată.
„N-o să le dăm niciodată țara pe tavă împreună cu justificări pentru crimele pe care le-au comis”, a spus Vucici, amintind că acum 24 de ani nu au murit doar sârbi, ci și albanezi și bosniaci. „Trebuie să respectăm victimele altora pentru ca și ei să respecte victimele noastre”, a adăugat președintele.
El a spus că pe 24 martie, acum 24 ani „dreptul internațional a murit”.
„Vreau să vorbesc din adâncul sufletului și vreau să spun ce cred. Acum 24 de ani, dreptul internațional a murit. De-atunci, nimic din ce s-a întâmplat în lume nu a fost mai rău decât ceea ce i-au făcut unei țări mici. Au reușit să distrugă țări mult mai mari decât Iugoslavia și atunci doar a fost rândul Serbiei neascultătoare să sufere și să primească ceea ce merită”, a menționat Vucici cu ironie.
Președintele a îndemnat totuși la încercarea de a ierta.
„Cred că obligația noastră este să încercăm să iertăm. O să fie respect pentru țara noastră doar atunci când vom admite că noi suntem vinovați pentru că ei ne-au ucis, când vom spune că Milica Rakici este victimă colaterală. Această națiune și această țară vor trăi. Nu o veți dărâma și nu o veți sparge”, a mai spus Vucici.
Milica Rakici este numele unei fetițe de trei ani care a fost ucisă de șrapnelul rezultat în urma bombardamentelor cu muniție cu dispersie asupra aeroportului de la Batajnica. Fetița era în apartamentul părinților când a murit, locuința aflându-se la un kilometru de aeroport. În total, conform autorităților sârbe, au murit 89 de copii în cele 78 de bombardamente NATO.
Prezent la comemorare, Patriarhul Porfirie al Serbiei a amintit de faptul că acum 24 de ani, țara sa „a experimentat o agresiune ilegală și inumană din partea celei mai mari forțe din istorie, în cel mai inegal duel de forțe de pe câmpul de luptă, din istorie”. Totuși, a adăugat PF Porfirie, Serbia „trebuie să strângă curaj din această comemorare colectivă pentru a construi un viitor mai bun bazat pe înțelegere mutuală, cooperare și reconciliere”.
Patriarhul sârbilor a declarat că atât poporul său cât și lumea întreagă au „nevoie, cel mai mult, de pace și de conștiința că este loc pentru fiecare suflet în Împărăția lui Dumnezeu”.